Bashir krijgt steun van Arabische Liga

De Arabische Liga steunt president Omar al-Bashir van Soedan in zijn verzet tegen het Internationale Strafhof in Den Haag. De hoofdaanklager van het Strafhof, Luis Moreno-Ocampo, vroeg vorige week om een arrestatiebevel tegen Bashir wegens betrokkenheid bij onder meer genocide in de Soedanese regio Darfur.

Voorzitter Amr Moussa van de Arabische Liga presenteerde gisteren in de Soedanese hoofdstad Khartoum een „actieplan” dat uitkomst moet bieden voor Bashir. Moussa maakte geen details bekend, maar de Liga heeft Soedan opgeroepen om zelf personen te vervolgen die verdacht worden van betrokkenheid bij misdaden in Darfur. De Arabische Liga telt 22 landen, waaronder de Palestijnse gebieden, die door de Liga worden beschouwd als zelfstandige natie.

Tijdens een spoedberaad in Kairo, afgelopen zaterdag, veroordeelde de Liga de recente stap van Ocampo. Die is volgens de Liga „onevenwichtig”, omdat Ocampo geen aandacht zou besteden aan misdaden van de rebellen in Darfur. Volgens Ocampo is dit verwijt onjuist en onderzoekt hij de rol van de rebellen wel degelijk.

Ocampo verzocht vorige week maandag het Strafhof om een arrestatiebevel tegen Bashir wegens tien aanklachten, waaronder genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Volgens Ocampo nam Bashir persoonlijk het besluit tot de uitroeiing van drie bevolkingsgroepen in Darfur. Het is voor het eerst dat het Strafhof zich buigt over de vraag of een zittend staatshoofd moet worden vervolgd.

De Afrikaanse Unie zal zich op verzoek van Soedan eveneens buigen over de kwestie. Eerder riep Khartoum China en Rusland op om een VN-resolutie te steunen die de uitvaardiging van een eventueel arrestatiebevel opschort.