200.000 Nederlanders

Foto Ad Nuis Serie De Nederlanders// Utrecht Nuis, Ad

Wim Kroeze is sinds twee jaar de vader van Rakia (4) en haar broertje Jozua (4). Wim en zijn partner werkten zes jaar lang als lekenmissionaris in een arm plattelandsgebied bij Obuasi, een stad in het zuiden van Ghana. Daar hebben ze hun kinderen geadopteerd. Inmiddels wonen ze alweer een tijdje in Nederland en fietsen ze vandaag in Utrecht. Nu nog rijden Rakia en Jozua mee op de fiets van hun vader, straks stappen ze hoogstwaarschijnlijk zelf op de fiets. Om te zorgen dat kinderen veiliger deel kunnen nemen aan het verkeer, is er het Verkeersexamen. Jaarlijks doen zo’n 200.000 Nederlandse kinderen dit examen, het gaat dan om kinderen in groep zeven of acht. Bij het schriftelijk deel beantwoorden de kinderen vragen over verkeersregels, bij het praktisch gedeelte fietsen ze een stuk. Van de deelnemers slaagt gemiddeld 88,5 procent in één keer. Na een herexamen is gemiddeld 97 procent geslaagd. In totaal zijn ongeveer twaalf miljoen Nederlanders ooit geslaagd voor hun Verkeersexamen.

In deze rubriek brengt fotograaf Ad Nuis dagelijks de Nederlander in beeld. Zijn foto is weer aanleiding om een cijfer over ‘de Nederlander’ te belichten.