Wraak vanachter de geraniums

„ING, ici Tilmant.”

– „Ha Michel... met Rijkman.”

– „Eh... ?”

– „Groenink. Rijkman Groenink, van ABN Amro. Of eh, voorheen van ABN Amro, bedoel ik.”

– „Ah, Rijkman, bien sûr, excusez. Uit het oog uit het hart, je weet hoe dat gaat hier. Rijkman, jongen, hoe is het met je?”

– „Ach Michel, ik mag niet klagen. Geld zat op de bank, alle tijd van de wereld, prachtig huis aan de Vecht en de zomer is weer begonnen, hè. En daarbij, ik vermaak me uitstekend met de soap rondom Fortis.”

– „Dat kan ik me voorstellen. Die Votron en Lippens hebben je toen mooi voor schut gezet, door je bank op te knippen en er zelf met de buit vandoor te gaan.”

– „Juist, en nu zitten ze zelf in de problemen. Votron zit net als ik thuis op de bank duimen te draaien. Terecht. Had-ie maar niet zo revanchistisch te werk moeten gaan. Ik bedoel, dat hij niet in de top van ABN Amro kwam, betekent toch niet dat je jaren later je oude werkgever moet opknippen? Nee, geen beter vermaak dan leedvermaak, zeg ik altijd maar. Wat dat betreft ben jij er op tijd uit gestapt. Tussen jou en mij, Michel, we wáren natuurlijk ook veel te duur ten tijde van de overname.”

– „Mijn idee, Rijkman. Al had Wellink ons op zijn knieën gesmeekt om zijn nationale kampioen werkelijkheid te laten worden, ik had het voor die prijs nooit gedaan. Moet je eens kijken wat er van je bank is overgebleven sinds die in handen is van graaf Lippens. Heel Fortis is nog maar tweederde waard van de waarde van hun ABN-deel.”

– „Ja, het gaat nu hard. Nu pas, helaas. Ik zit wel eens te denken: als die kredietcrisis nou een beetje had doorgezet, in plaats van zo voort te slepen, dan was Fortis al veel eerder onderuitgegaan. Dan was de hele deal niet doorgegaan en had ik nog hoog en droog aan de Zuidas gezeten in plaats van thuis achter de geraniums.”

– „Tja... ”

– „Zeg Michel...”

– „Ja, Rijkman.”

– „Is dat Fortis niks voor jou eigenlijk? Ik bedoel: het is spotgoedkoop nu. En je krijgt er bijna voor niks een deel van mijn oude bank bij. Heb je toch nog een beetje je megafusie.”

– „Ach Rijkman, we hebben het er hier intern wel over gehad, maar momenteel zitten we midden in onze eigen reorganisatie. Je weet wel, van blauwe leeuw naar oranje leeuw. Daarbij: los van de ABN Amro-onderdelen is Fortis verder niet zo’n interessant bedrijf voor ons. Beetje rommelige business-mix.”

– „Maar het zou die arrogante Lippens voor eens en voor altijd...”

– „Het spijt me Rijkman, maar ik moet verder.”

– „Ik snap het Michel, ik ook. Het gras moet nodig gemaaid.”

Egbert Kalse

    • Egbert Kalse