Vonnis ‘Liechtenstein’

Een rechtbank in het Duitse Bochum heeft gisteren een 66-jarige makelaar in onroerend goed uit Bad Homburg veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf wegens zijn betrokkenheid bij de zogeheten Liechtenstein-affaire. Rijke Europeanen zetten jarenlang hun geld op rekeningen in het dwergstaatje en ontdoken zo de belasting in eigen land.

De veroordeelde makelaar, Elmar Schulte, zou tussen 2001 en 2006 ongeveer 7,5 miljoen euro aan belasting hebben ontdoken. Schulte is de eerste verdachte die een straf is opgelegd in de zaak.

In februari dook in Duitsland een cd-rom op met informatie over belastingfraude met geheime banktransacties. Op het schijfje staan de namen van honderden rijke Duitsers en ander Europeanen die geheime bankrekeningen hadden in Liechtenstein. Op de cd-rom staan zo goed als zeker ook de namen van Nederlanders. De Duitse autoriteiten kochten de cd-rom van een voormalige bankmedewerker in Liechtenstein.

Een van de prominente namen was die van Klaus Zumwinkel, de topman van Deutsche Post. Zumwinkel moest na de onthulling zijn baan opgeven. (ANP/AFP)