Vierde zege in sprint voor Brit Cavendish

Riccardo Ricco verlaat de rechtbank in het Franse Foix, samen met zijn vriendin Vania Rossi. De Italiaanse wielrenner werd gisteren in staat van beschuldiging gesteld, maar mag onder voorwaarden Frankrijk verlaten. Foto AP Ex Tour De France participant Riccardo Ricco, left, is seen with his girlfriend Vania Rossi, center, leaving the law courts of Foix, southern France with a police escort, Friday, July, 18, 2008. A prosecutor said preliminary doping-related charges have been filed against Ricco. The Italian rider tested positive for the banned blood-booster EPO during cycling's showcase race. He is not allowed to meet anyone from his Saunier-Duval cycling team.(AP Photo/Manuel Blondeau) Associated Press

Met zijn vierde ritzege heeft de Britse sprinter Mark Cavendisch zich gekroond tot de sprintkoning van deze Tour de France. Net als in Châteauroux en Toulouse tijdens de eerste Tourweek en donderdag in Narbonne, bleek hij gisteren in Nîmes onbetwistbaar de snelste van het peloton.

De 22-jarige renner van Team Columbia won na een rit over 182 kilometer de sprint van de Australiër Robbie McEwen (Silence-Lotto) en de Franse ex-geletruidrager Romain Feillu (AG2R). Cavendish, bezig aan zijn tweede Tour de France, is de eerste die er, sinds de Italiaan Alessandro Petacchi in 2003, in slaagt om in één Ronde vier etappes te winnen.

De kans dat hij nog voor een vijfde zege gaat, bijvoorbeeld op de Champs Elysées volgende week zondag, acht hij zelf klein. De verwachting is dat Cavendish al dit weekeinde Frankrijk verlaat, om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen in Peking. Samen met Bradley Wigging wil hij zijn olympische titel in de koppelkoers verdedigen.

Cavendish vond zijn eerste zege de mooiste, maar die van gisteren de zwaarste. Eigenlijk zat hij al iets te vroeg op kop. „Ik vreesde dat er nog iemand naast zou komen, maar gelukkig kon ik op 150 meter van de finish nog een versnelling plaatsen. Dat heb ik op de baan geleerd.”

De dertiende etappe van de Tour werd onder meer spannend door de Nederlander Niki Terpstra (Milram). Samen met de Fransman Florent Brard bouwde hij een voorsprong van bijna 10 minuten op. Toen de twee werden ingehaald door het peloton, zette Terpstra een nieuwe aanval in. Op 10 kilometer van de finish werd hij ingehaald. Hij kreeg er de prijs van de strijdlustigste renner voor. „Heb ik toch niet voor niets zo aanvallend gefietst”, aldus Terpstra.

Riccardo Ricco en Leonardo Piepoli werden gisteren ontslagen door hun team Saunier Duval. Ricco werd tijdens de Tour positief bevonden op epo, Piepoli heeft volgens het team de ethische code niet nageleefd. Saunier Duval stapte donderdagmiddag uit de Tour. Manager Mauro Gianetti verklaarde dat het team het slachtoffer is geworden van het roekeloze gedrag van het duo.

Ricco ontkende gisteren tegen de Franse onderzoeksrechter in Foix epo te hebben gebruikt. Hij werd vrijgelaten, maar wel in staat van beschuldiging gesteld. Hij mag geen contact hebben met andere leden van zijn ex-team.