Verder verlies arbeidsplaatsen American Airlines

Bij het verlieslijdende American Airlines verdwijnen de komende tijd 1.500 extra arbeidsplaatsen, in de onderhoudsdivisie, terwijl de vloot verder wordt ingekrompen. De grootste luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Staten heeft dat deze week meegedeeld aan zijn personeelsleden.

Twee weken geleden kondigde American aan dat 6.800 personeelsleden hun baan zouden verliezen, onder wie 900 stewards en stewardessen en 200 piloten. De 1.500 werknemers bij onderhoud komen daar nog eens bovenop. In totaal werken er 86.000 mensen bij American.

De Amerikaanse luchtvaart verkeert in een crisis door de sterk gestegen olieprijzen (80 procent duurder ten opzichte van 2007), de zwakke dollar en de economische problemen in de VS. Andere maatschappijen hebben soortgelijke maatregelen genomen als American. Bij United Airlines verdwijnen 1.100 banen, bij Continental 3.000. In totaal zullen 30.000 arbeidsplaatsen in de luchtvaart van de VS verdwijnen.

Topman Tom Horton van American zei in een toelichting aan het personeel dat een kleinere vloot ook betekent dat er minder technici voor onderhoud en minder vliegend personeel nodig is. American wil na de drukte van het zomerseizoen zijn vluchtschema met 12 procent verminderen.

American beschikt over een sterk verouderde vloot, met toestellen van het type MD-80 en Airbus A300. De maatschappij wil zijn 34 Airbus A300’s nu eind dit jaar afdanken, in plaats van in 2012, zoals eerst gepland. American en zijn kleine zustermaatschappij American Eagle nemen in totaal 103 toestellen uit hun vloot.

Het moederbedrijf AMR maakte deze week bekend dat het verlies in het tweede kwartaal 1,45 miljard dollar (ruim 900 miljoen euro) bedroeg. Vooral de waardevermindering van vliegtuigen droeg bij aan dit verlies. Maar ook zonder die post bleef AMR nog 284 miljoen onder de streep.

American heeft de afgelopen tijd de prijzen van zijn tickets verhoogd, berekent hogere brandstoftoeslagen en brengt het inchecken van bagage in rekening. Passagiers moeten 15 dollar (9,5 euro) betalen voor elke koffer die ze mee willen nemen.