TENT.Academy Awards naar conventionele films

Donderdag werden de TENT. Academy Awards uitgereikt. Yael Assaf won, met virtuoze, hybride film over haar voorbije jeugd.

Omdat, in de woorden van de organisatie, de ‘nieuwe media’ in de kunstwereld nog steeds voor de meeste ‘innovatie’ zorgen, biedt de Rotterdamse kunstinstelling TENT eens per jaar onderdak aan de ‘TENT. Academy Awards’ – een concours voor video- en filmafstudeerproducties van studenten van alle kunstopleidingen in Nederland.

De achtste aflevering van het evenement, donderdag in de Rotterdamse bioscoop Cinerama, bracht veertien door ‘scouts’ geselecteerde films bijeen.

Him and her van Daphne Rosenthal (Rietveld Academie) is gebaseerd op een fragment uit Hitchcocks The Man Who Knew Too Much, waarbij, beeldje voor beeldje, de vrouwenrol zorgvuldig is afgeplakt, en James Stewarts in Technicolor-kleuren vervatte eenzame wanhoop nieuwe betekenis krijgt. Even intrigerend als moeilijk te interpreteren is Stars and stripes van Erik Klaassen (ArtEZ Arnhem), waarin een man en een vrouw een sm-spelletje spelen en geleidelijk elkaar worden, dit alles met een soundtrack waarin het over de geschiedenis van de SS gaat. Meer conventioneel maar erg geestig is Toast van Erik Schoteldraaijer, een animatiefilm waarin de kracht waarmee het brood uit een broodrooster komt, wordt aangewend voor een ruimtereis.

Innovatie leek minder de leidraad bij de twee prijzen die werden verleend. De juryprijs ging naar Everyone has to get over his biography van Yael Assaf (Rietveld). De maakster van deze nogal hybride film combineert op virtuoze wijze acht-millimeterfilm, videomontage, animatie en andere technieken. Maar inhoudelijk is de film geheel gewijd aan Assafs net voorbije jeugd. Het blijft een hardnekkig misverstand bij beginnende filmmakers dat de eigen jeugd een interessant onderwerp is.

De publiekprijs, toegekend door het voornamelijk uit studenten van de academies bestaande publiek, ging naar Best in town van Edward Cook (Willem de Kooning Academie, Rotterdam), een fraai gefilmde en volkomen conventionele documentaire over een hotdog-tent op IJsland. Van zo’n bekroning gaat de suggestie uit, dat al die studenten het eigenlijk wel gezien hebben met innovatie en experimenten en het liefst films als deze zouden maken.

De 14 films van TENT. Academy Awards 2008 zijn tot en met 24 augustus nog te zien in TENT, Witte de Withstraat 50, Rotterdam, di-zo 11-18 uur.

    • Raymond van den Boogaard