Televisie Voorkeur

Discokoorts met The Three Degrees in Toppop Golden Years, Ned.3, 0.00-0.30u.

Actualiteiten

EénVandaag. Turnster Imke Glas liep een volledige dwarslaesie op tijdens een training. De dertienjarige turnster presteerde het om toch weer zelfstandig te gaan lopen. Onlangs deed ze haar eerste oefeningen in de turnzaal. Ned.1, 18.20-18.50u.

Nova. Gesprek met enkele Esperantisten naar aanleiding van het Esperanto-congres morgen in Rotterdam met 1750 deelnemers uit de hele wereld. Ned.2, 22.15-22.40u.

Documentaire

Mein Krieg im Frieden.(Dld, 2008) Documentaire over drie tieners in Kosovo, acht jaar na de oorlog. Filmmaakster Anne Thoma reisde drie jaar lang door Kosovo om de belevenissen van Milica, Labinot en Lorenc te filmen. Arte, 18.05-19.00u.

informatief

Koninklijke Marechaussee. Eerste aflevering van deze docusoap. De Bijzonder Bijstandseenheid komt in actie als demonstranten gewapend zijn met vuurwapens of molotovcocktails, de Forensische Opsporingsdienst gaat op zoek naar sporen in een auto en politieagenten Ariano en Jasper bewaken de veiligheid op Schiphol. Ned.1, 17.25-17.55u.

Man made marvels. China: Bird’s nest stadium. Reportageserie. Het nieuwe Olympisch Stadion in Peking, bekend als het ‘vogelnest’ vanwege de vele in elkaar gevlochten stalen buizen, is een mix van oost en west. Discovery Channel, 18.00-19.00u.

Het Derde Testament. Striptekenaar Eric Heuvel maakte en strip over de holocaust die een succes werd op vmbo-scholen en bij inburgeringprojecten. Bart Hogebrink bedacht een oplossing voor het hongerprobleem en laat zien hoe je van een pondje meelwormen een voedzaam en smakelijk koekje kunt bakken. Ned.2, 19.00-19.35u.

Mythbusters: Western myths.Populair-wetenschappelijk magazine. Kun je wel iemands hoed van zijn hoofd afschieten, zoals vaak in westernfilms gebeurt? En zijn zilveren kogels beter dan loden? Adam en Jamie nemen de proef op de som. Discovery, 19.00-20.00u

Paul Rosenmöller in... China: geknechte monniken. Het is Tibetaanse monniken verboden om met buitenlanders te praten. Op zijn reis door China ziet, voelt en hoort Paul Rosenmöller de spanning die sinds de rellen van afgelopen voorjaar nog niet is afgenomen. Ned.2, 21.15-22.00u.

Comics Brittannia. Bekende Britten praten over de favoriete strips uit hun jeugd. Afl.: The fun factory. Wie waren de bedenkers van strips waarin kinderen het voor het zeggen hadden en volwassenen altijd het onderspit dolven? BBC2, 22.30-23.30u.

amusement

Last choir standing. De Britse versie van Korenslag nadert de eindstrijd. Presentatie: Nick Knowles and Myleene Klass. BBC 1, 20.00-21.00u.

Jan Jaap van der Wal: ‘BSUR’. Registratie van het derde soloprogramma van cabaretier Jan Jaap van der Wal, uit 2005. Ned.1, 20.25-22.10u.

AVRO’s TopPop Golden Years.12-delige muziekprogramma met naast de klassiekers ook opnamen die nooit eerder zijn vertoond. Afl.5 : Disco. Met o.a. George McCrae, Kelly Marie en Odyssey. Presentatie: Ad Visser. Ned.3, 0.00 - 0.30u.

kunst en cultuur

AVRO Kunstuur. In Museumgasten bezoeken zangeres Anneke Grönloh en cabaretier Frans Mulder het museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Verder aandacht voor Oost-Groningse slingertuinen en een bezoek aan de Pietà in het Catharijneconvent in Utrecht. Ned.2, 17.00-18.00u.

sport

NOS: Tour de France. Rechtstreeks verslag van de veertiende etappe van de Ronde van Frankrijk: 194,5 kilometer van Nîmes naar Dignes-les-Bains. Commentaar van Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot. Ned.1, 14.15-17.15u. Samenvatting en nabeschouwing op Ned.3, 20.10-21.00u.

Studio Sportzomer. Praatprogramma van Mart Smeets rond de Tour de France. Gasten vanavond zijn oud-sprinter Jean-Paul van Poppel en ex-hockey-international Stephan Veen. Ned.1, 22.45-23.40u.

natuur

Wild China Britse natuurdocumentaire. Afl.3 : Tibet. Het Tibetaanse hoogland is net zo groot als West-Europa. Er leven zeldzame dieren. Ned.2, 20.25-21.15u.