Speeltuin voor ouderen

Op de bank zitten en toch bewegen in Ayamonte

In Ayamonte, een klein Spaans stadje bij de grens met Portugal, gelegen aan de rivier de Guardiana, is de boulevard niet alleen ingericht met een speelplaats voor kinderen, maar ook met een voor ouderen.

De speelplaats voor ouderen bestaat onder meer uit twee roestvrijstalen stoelen met pedalen ervoor, wandborden met een draaischijf om de schouders soepel te houden, handels om de polsen te oefenen en enkele andere attributen. Het viel op dat de twee stoelen vrijwel altijd bezet waren, meestal met twee oudere mannen die de krant lazen en wat kletsten terwijl zij een fietsbeweging maakten met de pedalen (zie foto). Een geniale oplossing om op speelse en ongedwongen wijze ouderen te laten bewegen.

De boulevard grenst aan het gemeentelijke park, waarin een bouwsel staat met vier compartimenten met aan de buitenkant glazen ramen, waarachter een aantal apen, een leeuw en een leeuwin, een tijger en een tijgerin en twee beren, voorzien van bordjes met uitleg over de herkomst van deze dieren en waar ze van leven. Ook hier komen de (groot)ouders met hun kinderen. Dit alles geschonken aan de stad door een van de burgemeesters.

Van mij krijgt Ayamonte een hoofdprijs voor de ongedwongen manier waarop ouderen gestimuleerd worden gezond te bewegen. En het is een kleine moeite dit idee ook in het stadsmeubilair van ons land toe te passen.

Henk Kleinloog

Den Haag

    • Henk Kleinloog den Haag