Riagg verliest terrein aan PsyQ

Het Riagg, de gesubsidieerde instelling voor psychische hulp, verliest snel terrein aan het twee jaar geleden opgerichte commerciële PsyQ. Bijna elke maand komen er vestigingen bij. Verzekeraars zijn blij met PsyQ, omdat de wachtlijsten veel korter zijn en omdat het zorgbedrijf, dat onder controle staat van de Inspectie voor de Volksgezondheid, psychische klachten in de helft van de tijd behandelt.

PsyQ heeft een franchisemodel, zoals bij de winkelketens Blokker, Hema en Kruidvat. Therapieën duren maximaal een aantal maanden. Is de patiënt in die tijd niet genezen, dan wordt hij doorgeschoven naar de reguliere instellingen. Het Riagg stelt bijna nooit maximumtermijnen.

PsyQ is hard voor patiënten. Ze moeten twee à drie keer per week op therapie komen, de intake blijft beperkt tot één gesprek, klanten worden zelden psychologisch onderzocht. „We gooien alle ballast uit het traject”, zegt psychiater Marc Blom van PsyQ. „Je hoeft niet te graven in het verleden van patiënten. Dat verleden kunnen we niet meer veranderen. Ze moeten er mee leren omgaan.”

Zorgverzekeraar Menzis betitelt het bedrijf al als ‘voorkeursaanbieder’ voor psychische zorg. „Bij Riaggs zijn weinig prikkels om doelmatig te werken”, zegt Menzis-directeur Bas Leerink.

PsyQ-oprichter Mark Reitsma verwacht in anderhalf jaar het aantal vestigingen te verdubbelen tot 40 à 50.

Psychische hulp: pagina 3

    • Frits Baltesen