Pinjo en Pinja hebben een match

Het internet biedt uitkomst als huwelijksmarkt voor ouderen. „We hebben allemaal een rugzakje: de één is weduwnaar, de ander gescheiden.”

Feest in bowlingcentrum De Graaf Wichman in Huizen Nederland, Huizen, 31-05-08 Een bijeenkomst van chatters van www.50plusmatch.nl. © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Meestal heeft de gepensioneerde ziekenverzorgster An Boekholt (61) – chatnaam: Madame47 – uit het Limburgse Voerendaal niet zoveel succes op de datingsites die ze bezoekt. Ze komt er nauwelijks Limburgers tegen en voor anderen is haar woonplaats vlakbij Heerlen elke keer weer te ver weg. Een paar weken geleden nog. Mevrouw Boekholt sprak bij haar thuis af met een man uit Uitgeest die wel naar haar toe wilde komen. „Ik zei: heb je zin in een bakje koffie? We hadden een fijn weekeinde maar toen hij weer thuis was, kreeg ik een telefoontje dat hij het toch te ver vond.”

In 2005 was het wel raak. Op datingsite Lexa.nl klikte het meteen met de drie jaar oudere gepensioneerde KPN-medewerker Ton. Zij had niet op zijn profiel gereageerd, omdat hij had geschreven dat hij geen vrouw wilde die groter was dan 1.68 en mevrouw Boekholt is 1.72. Ton had contact met haar gezocht en na enige communicatie, inclusief webcam, spraken ze voor het eerst af. Een jaar daarna trouwden ze met een groot feest. Elf maanden later overleed Ton. „Hij stierf op zaterdag en de woensdag daarop ging ik met pensioen. We waren de dagen aan het afstrepen. Je denkt nog: je trouwt, hij is drie jaar ouder, je loopt niet meer bij elkaar weg. Ik ben lang geleden ook al eens getrouwd geweest maar met Ton ging het hartstikke goed. Maar die sterft dan…”

Nu zit mevrouw Boekholt sinds twee weken op de chatbox van een speciale datingsite voor senioren met de naam 50plusmatch. Op meer algemene sites als Lexa komt ze niet meer omdat ze niet langer benaderd wil worden door te jonge mannen. „Dan denk ik: wat moet je met mij?” Vanavond is ze naar een bijeenkomst in Huizen gekomen waar leden van haar nieuwe datingsite elkaar ontmoeten. Tegen haar dochters zegt mevrouw Boekholt wel eens: als ik niets onderneem, dan gebeurt er ook niets. En hoewel ze niet meteen contact verwacht, zou ze graag weer een relatie willen hebben. „Ik heb hobby’s genoeg, maar ‘s avonds zit je toch maar alleen. Vooral de weekenden zijn een ramp. Als vrouw zijnde ga je niet alleen naar de kroeg. Dan blijft alleen internet over. Ik had vanavond ook thuis kunnen blijven, maar ze komen het je niet voor de deur brengen.”

In bowlingcentrum De Graaf Wichman in Huizen hangt een groot spandoek van datingsite 50plusmatch met daaronder de slogan ‘waar actieve 50-plussers elkaar ontmoeten’. Op een tafeltje staan prijzenbekers in verschillende maten die de 57-jarige Wim („liever geen achternaam”) tweedehands op de kop heeft getikt. Wim – chatnaam: Pinjo – heeft zijn 55-jarige vriendin Ilona Da Costa Gomez – chatnaam: Pinja – via de site ontmoet. Hij is als vrijwilliger de drijvende kracht achter de uitjes.

Wim loopt met parelend zweet op zijn voorhoofd in de rondte om te zorgen dat alles loopt zoals hij het gepland heeft. Toen hij zo’n veertig aanmeldingen voor het bowlen binnen had, begonnen sommige leden voorwaarden te stellen, vertelt Wim. „Die had wat gehad met die en wilde niet komen als die ook zou komen… Ik heb toen gezegd: als het zo moet dan stop ik er mee. Daar schrokken ze wel van.”

De vrouwen zijn vanavond ver in de meerderheid. Eén van de bowlingteams bestaat zelfs volledig uit vrouwen. Er zijn ook diverse leden van de site die inmiddels een relatie met elkaar hebben. „Ze hebben oud en nieuw door elkaar gedaan, dat schiet niet op”, vindt mevrouw Boekholt die een zandkleurig mantelpak draagt en bij het vrouwenteam is ingedeeld. De meesten hebben er net als mevrouw Boekholt ten minste één huwelijk opzitten.

Voor buitengewoon opsporingsambtenaar Annemarie Reekers (54) uit Zwijndrecht is het de achtste keer dat ze op een bijeenkomst van de site is. Ze heeft na haar scheiding eerder een relatie gehad via internet, maar die hield geen stand. Ze vindt de persoonlijke ontmoetingen een belangrijke aanvulling op het contact via het beeldscherm. „Op een chatbox is het makkelijk je beter voor te doen dan je bent.” Ze heeft zich wel eens vergist. Stond ze voor niets met een bos bloemen op een afspraak te wachten.

De chatnaam van mevrouw Reekers is ‘Annemari’; ze was haar naam nog aan het tikken en drukte iets te vroeg op ‘enter’. Ze is sinds drieëneenhalf jaar actief op de chat van 50plusmatch en is daarmee een oudgediende. Ook zij had genoeg van mannen van 35 die haar op andere sites benaderden, vaak met seksuele intenties. „Ik heb een kind van 34…” Op de 50plus-site zijn de leden volgens mevrouw Reekers minder gericht op seks dan op andere datingsites. „Maar ik heb er hier ook wel eens een in zijn onderbroek laten staan, hoor.”

De meeste mensen komen op de datingsite voor 50plussers via Google en mond-tot-mondreclame, vertelt de uitbater van de site, IT-ondernemer John Meuffels (39) in zijn woonhuis in Rotterdam-Noord. Hij zendt aan het eind van elk jaar ook radiospotjes uit op Radio 2, wanneer ze de Top 2000 uitzenden.

Meuffels werkte vroeger als projectleider automatisering bij Philips, maar sinds hij tweeëneenhalf jaar geleden zijn site voor 50plussers begon, is hij zelfstandig ondernemer. Hij beheert ook nog een site voor hoger opgeleide singles. Voor zijn 50plus-site had Meuffels in eerste instantie de domeinnaam ‘seniorencontact.nl’ gekocht. Dat was een inschattingsfout, vertelt hij. „Die term is taboe. Iemand van 52 wil geen senior genoemd worden.”

De datingsite telt zo’n 5.000 leden en er worden volgens hem gemiddeld 5 tot 7 nieuwe relaties per week aangemeld. De leden van zijn site betalen 12,50 per maand of 35 euro voor een lidmaatschap van drie maanden. Meuffels heeft inmiddels iemand fulltime in dienst die voor hem de aangemelde profielen tegen het licht houdt. „Als iemand zegt dat hij 50 is terwijl hij 55 is, kunnen we dat niet zien. Maar we voorkomen wel dat we leden krijgen die alleen maar op seks uit zijn of die schuttingtaal gebruiken.”

Hoewel hij zegt dat hij niet wil dat zijn site al te massaal wordt, verwacht Meuffels dat het aantal leden in de komende jaren snel zal toenemen. Die verwachting baseert de ondernemer onder meer op berichten van het Sociaal Cultureel Planbureau over de toenemende vergrijzing. En ouderen zijn in toenemende mate actief op internet.

Meuffels: „Nu al is 1 op de 3 Nederlanders ouder dan 50 en in 2050 wordt dat 40 procent. En de levensverwachting neemt toe want mensen blijven langer gezond. Een generatie geleden was de maatschappelijke regel toch dat je alleen bleef wanneer je weduwe werd op je vijftigste. Maar wanneer je nu gaat scheiden op je zestigste dan heb je met een beetje mazzel nog twintig jaar te leven. En veel mensen willen dat het liefst weer met iemand samen doen.”

Petra Verloop (67) – chatnaam: Sprietje – uit Wilhelminaoord in Drenthe, een stijlvolle dame op hoge hakken met een wit jasje aan met gouden knopen en borduursel, is zo iemand. Ze vertelt dat ze een roerig leven achter de rug heeft, met twee huwelijken die in fysiek geweld eindigden. Mevrouw Verloop zou ooit nog een vriend willen. Wat daar uit voortkomt, ziet ze daarna wel weer. Ze zit nu een half jaar op 50plusmatch en is niet zo enthousiast. „De meeste mannen zoeken toch een jong bloempie. Wanneer ik zelf op een profiel reageer, heeft tachtig procent geen interesse. Wat er overblijft zijn kneusjes die van alles mankeren.”

Ze vertelt dat ze nog volop van het leven geniet. Ze wandelt, fietst en gaat regelmatig op bezoek bij haar vriendinnen en vindt veel van haar leeftijdgenoten maar oubollig. Mevrouw Verloop stuurt wel eens een bericht naar de mannen die niet op haar reageren. Dan vraagt ze hen wat ze eigenlijk op de site zoeken. „Dat jongeren op zoek naar een partner naar links en rechts blijven kijken, snap ik best. Maar wij zoeken toch gewoon een beetje gezelligheid in de herfst van ons leven? Er zijn nog zoveel leuke dingen te doen.”

Bij de 60-jarige taxichauffeur Charly Vingerhoed – chatnaam: Charlo – en de 47-jarige receptioniste Caroline Bugter – chatnaam: Mieneke – heeft het onderlinge chatcontact geleid tot een verloving. Ze hebben elkaar in februari van dit jaar ontmoet tijdens een bijeenkomst van de 50plus-site waarbij de leden gingen karten. Aankomende augustus gaan ze trouwen.

In de woonkamer van Wim, die ook het kartevenement organiseerde en als getuige bij het huwelijk aanwezig zal zijn, vertellen ze dat ze al ruim een maand niet meer meedoen aan de chat. Meneer Vingerhoed zit ontspannen achterover in zijn zwarte Ralph Lauren-shirt en crèmekleurige broek, haalt een hand door zijn grijze kuif en zegt: „Je hebt een match; wat heb je daar dan nog te zoeken…”

Hij laat zijn arm op de stoelleuning van zijn geliefde rusten en zwijgt terwijl zij de geschiedenis van hun relatie uit de doeken doet. Caroline Bugter had er genoeg van altijd alleen op verjaardagen te verschijnen en een vriendin had haar de site voor 50plussers aangeraden „omdat het daar gezellig is en niet zo’n vleeskeuring.” Ze had via de site al eens een date gehad met een lid van de Pinkstergemeente. „In zijn profiel stond dat de bijbel zijn favoriete boek was, maar niets over de Pinkstergemeente. Hij zei al op de eerste date dat ik een slechte vrouw was, omdat ik een rok droeg.”

Charly Vingerhoed had in zijn profiel staan dat zijn favoriete boek De Telegraaf was. In de algemene chat bleken al zijn zinnen subtiel aan haar gericht en ze begonnen te MSN-en en later te SMS-en. Caroline Bugter: “Maar we belden nog niet met elkaar. Bij de bijeenkomst in het kartcentrum was het meteen vlam in de pan. Hij was helemaal wat ik verwachte. Zes weken geleden zijn we gaan samenwonen.”

In bowlingcentrum De Graaf Wichman gaat de poedelprijs voor het minste aantal behaalde punten naar de 69-jarige Johanna Eikenduin – chatnaam: Johanna1 – uit Huizen. Haar dochter heeft haar ingeschreven op de datingsite; ze heeft zelf geen computer thuis. Ze vertelt dat ze voor de eerste keer uit is, sinds haar man 3,5 jaar geleden is gestorven. Andere leden zeggen tegen haar dat ze het „heel goed” vinden dat ze is gekomen.

Onderlinge solidariteit is volgens de 59-jarige WAO-er Jan Vogelzang uit Arnhem – chatnaam: Javo – een pluspunt van een datingsite voor ouderen. „We hebben allemaal een rugzakje bij ons; de één is weduwnaar, de ander gescheiden. Op een andere site denken ze: daar heb je die zeur weer, maar hier niet.”

Meneer Vogelzang logt elke avond om half tien in op de chatbox en helpt bij het organiseren van de evenementen. Hij ontmoette zijn 52-jarige vriendin Lieneke op de site. „Ik woon alleen en maar thuis zitten en naar het kastje kijken is ook niet goed. Op de chatbox heb ik aanspraak.”

Na het bowlen heeft Wim nog een verrassing in petto. De zoon van zijn vriendin geeft een salsaworkshop. Mevrouw Boekholt snelt resoluut naar een ver hoekje. „Ik heb die film Dirty Dancing een paar keer gezien en daar doen ze die merengue ook, nou, ik dacht het niet.”

Wim’s 56-jarige buurman Ap Keuker – chatnaam: Buurman – vindt het ook geen goed idee. De buschauffeur: „Ik ben 137 kilo, kom op zeg…” De rest van de avond zijn de twee met elkaar in gesprek aan een tafeltje ver van de menigte.

Tijdens de salsaworkshop wreekt het gebrek aan mannen zich opnieuw. Diverse vrouwen moeten met elkaar dansen. Ze tellen hardop mee terwijl ze de soepele salsaleraar proberen te volgen. Achter hem staat Wim met een gettoblaster in de lucht te zwaaien in de richting van de deelnemers omdat die het te zachte geluid niet kunnen horen.

Mevrouw Eikenduin weet niet of ze er nou goed aan heeft gedaan hiervoor voor het eerst in jaren haar huis uit te komen. „Ik heb met mijn man echt heerlijk geleefd en genoten en gedanst; dit is voor mij heel kinderachtig. Ik vind ook geen enkele man leuk als ik zo rondkijk; ik had een erg mooie man… Wat ik wel gezellig vind, zijn al die spontaan lachende vrouwen. Dat heb ik nog niet terug; ik moet weer leren leven.”

Na de salsaworkshop haalt Wim het paar apart dat deze zomer met elkaar gaat trouwen en vraagt hij Charly Vingerhoed om onder enthousiast applaus nog één keer voor zijn vriendin op de knieën te gaan. Luid gejoel breekt los. Mevrouw Eikenduin kijkt te midden van het pandemonium geconcentreerd naar het verloofde stel. „Ja, het gebeurt wel hè”, zegt ze dan.

    • Saul van Stapele