‘Pensioen met 70 jaar’

Jongere werknemers moeten vanaf 2040 mogelijk tot hun 70ste doorwerken. Het verhogen van de pensioenleeftijd naar 67 jaar is waarschijnlijk onvoldoende om de kosten van de vergrijzing op te vangen.

Dit zegt minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken, CDA) morgen in een interview met dagblad De Telegraaf.

Doordat vanaf 2010 de babyboomers massaal met pensioen gaan, en mensen steeds ouder worden door de betere gezondheidszorg, dreigen de economische groei en het sociale stelsel in de knel te komen. Een commissie onder voorzitterschap van TNT-topman Peter Bakker onderzocht hoe de arbeidsparticipatie kan worden verhoogd de komende jaren. Zij vond dat onder meer de AOW-leeftijd geleidelijk omhoog moest van 65 naar 67 jaar vanaf het jaar 2016. Bovendien zou de AOW moeten worden betaald uit belastingen in plaats van premies.

Deze voorstellen noemt Donner in het interview „vrij traditionele oplossingen”. Hij vreest dat ze onvoldoende zijn. Het kabinet heeft tot nu toe steeds gezegd dat ze vast wil houden aan de pensioenleeftijd van 65 jaar.