Liever een foto van een espresso-apparaat dan een kopje koffie

„Het is makkelijker om dingen weg te gooien als je er een foto van hebt gemaakt.” Deze ontdekking deed fotograaf en schrijver Hans Aarsman een paar jaar geleden nadat hij was verhuisd. „Ik was bezig een paar kleine kabouterjes, die mijn moeder ooit had gemaakt gedurende bezigheidstherapie, uit een doos te pakken toen ik dacht: wat moet ik ermee? Maar ik durfde het niet weg te gooien. Het voelde als een soort verraad aan mijn moeder. Ik besloot foto’s van die beeldjes te maken. Daarna kon ik ze ineens wel wegdoen.” Aarsman ontdekte dat een foto een prima vervanging kan zijn van de herinnering. „Bovendien neemt een foto veel minder ruimte in beslag dan een voorwerp.”

Sindsdien is het huis van Aarsman veel leger. „Niet alleen gooi ik meer weg, ook koop ik minder.” Het fotograferen van objecten inspireerde Aarsman niet alleen tot een nieuwe manier van denken over zijn bezit maar deed hem ook stilstaan bij de nieuwe aanschaf van spullen. Aldus ontstond de expositie Photography Against Consumerism die sinds kort is te zien in The Photographers’ Gallery in Londen.

Met deze tentoonstelling wil Aarsman bij de toeschouwer vragen oproepen over bezitsdrang. „Mijn boodschap is simpel: weg met die ballast, bezit moet je kritisch beschouwen.”

Op een van de muren toont Aarsman werk dat hij heeft weggegeven of weggegooid. Op een andere muur toont hij dingen die hij graag had willen hebben. „Een espressoapparaat bijvoorbeeld en een Mercedes Coupé uit de jaren tachtig. Als consument ben je snel geneigd om iets te kopen. Maar meestal als ik naar de kassa loop, wil ik het al niet meer.” Door de gewilde artikelen te fotograferen neemt de consumptiedrift af, aldus Aarsman. „Om dit te stimuleren vraag ik bezoekers hun foto’s van gewilde objecten op de muren bij te plakken.”

Het is de eerste keer dat Aarsman exposeert met foto’s over consumentisme. „De Britse galerie kwam op het idee na een reportage van mijn werk in het tijdschrift Foam.” Aarsman zal zijn foto’s niet in Nederland exposeren. „Ik doe dit voor mezelf.”

De expositie ‘Photography Against Consumerism’ is t/m 14 september te zien in The Photographers’ Gallery in Londen.