‘Libanezen telefonisch bedreigd door Israël’

De Libanese minister van Telecomminicatie heeft Israël er gisteren van beschuldigd honderden Libanezen en Libanese instellingen telefonisch te hebben bedreigd. „Honderden mensen in heel Libanon hebben op hun vaste aansluiting dreigtelefoontjes gekregen afkomstig uit Israël”, aldus minister Gebrane Bassil, lid van de Vrije Patriottische Beweging van de christelijke ex-president Michel Aoun. Deze christelijke partij maakt deel uit van het door Damascus en Teheran gesteunde Hezbollah-blok. Sinds vorige week maakt dit blok deel uit van de Libanese regering.

„De telefoon gaat, de persoon neemt op en hoort een boodschap die meldt: ‘Dit is de staat Israël. Steun Hezbollah niet. Anders komt er een nieuwe oorlog zoals in 2006’ ”, zo zei minister Bassil. In die oorlog werden meer dan 1.000 Libanezen en tientallen Israëliërs gedood.

Het Israëlische ministerie van Defensie wilde geen reactie geven op Bassils beschuldiging. Een functionaris van het ministerie verklaarde onder voorbehoud van anonimiteit dat Israël „alle soorten middelen gebruikt om Hezbollah te verzwakken”. Hij voegde eraan toe dat Israël verwikkeld is in een „elektronische en inlichtingenoorlog” tegen Hezbollah.

De uitspraak van Bassil kwam de dag na de uitwisseling van Libanese gevangenen van Israël tegen de resten van twee Israëlische militairen. Hezbollah noemde de uitwisseling een overwinning. (AFP)