Jol?

Scheidsrechter Dick Jol stopt, in overleg met de KNVB, met fluiten in het betaalde voetbal. De afscheidswedstrijd van Jaap Stam op 26 juli, is tevens de laatste wedstrijd van de 52-jarige arbiter.

Johan Derksen, hoofdredacteur Voetbal International: „Ja jammer is het zeker. De KNVB heeft deze prestigestrijd gewonnen en daarmee wil ik de bond dan ook van harte feliciteren. Maar ze streven hun doel helemaal voorbij. Ik heb mijn oor te luister gelegd in de voetbalwereld, maar er is werkelijk geen speler, trainer of toeschouwer die het normaal vindt dat Dick Jol, de beste scheidsrechter van Nederland, op deze manier wordt afgeserveerd. Jol is uitermate geschikt voor het werk waarvoor hij is aangesteld: het fluiten van voetbalwedstrijden. Vorig jaar is hij door De Telegraaf en Voetbal International nog tot beste scheidsrechter van Nederland uitgeroepen. Hij moet achter de schermen wel hele vreselijke dingen hebben gedaan of hebben gezegd over KNVB-leden. Want alleen een aantal mensen op het KNVB Sportcentrum in Zeist wil van hem af.”

Mario van der Ende, oud-scheidsrechter en opleider van wereldvoetbalbond FIFA: „Ja, dat is jammer. Ik zou zelfs willen zeggen dat ik het zeer betreurenswaardig vind dat Jol geen arbiter meer is. Nederland raakt nu zijn beste scheidrechter van het moment kwijt en dat is op een manier gegaan die verre van koninklijk te noemen is. Het kan toch niet dat je je beste scheidsrechter alleen maar wedstrijden in de eerste divisie in het vooruitzicht stelt? Het erge is dat ik op de huidige lijst van arbiters werkelijk geen enkele adequate vervanger voor Dick Jol zie staan.”

Frank Huizinga namens de voetbalbond KNVB: „Wij kunnen daar helaas niet op reageren. We hebben besloten om verder niet over de zaak Jol te communiceren; dat is het beste voor alle partijen. Ook met de beslissing van maandag dienen we alle partijen het beste.”

Pierre van Hooijdonk, oud-voetballer: „Ik vind het erg jammer. Zoveel goede scheidsrechters zijn er namelijk niet in Nederland. Hij is beoordeeld op een akkefietje. Als hij niet goed genoeg meer zou zijn, dan zou het logisch zijn dat hij moest stoppen. Maar dat is volgens mij helemaal niet het geval. Jol doet het nog uitstekend.”

Ron Jans, trainer FC Groningen: „Ik vind het jammer dat Dick Jol stopt als scheidsrechter. De bijzondere blik in de ogen, die hij kon hebben, zal ik missen. Maar ik houd me graag buiten alle trammelant die er nu tussen hem en de KNVB lijkt te zijn. Hoe het nu precies zit en wat er allemaal aan de hand is, laat ze dat maar lekker zelf uitzoeken.”

Tommie van der Leegte, voetballer bij PSV: „Ik vind het erg jammer, Jol is een grote naam in de scheidsrechterswereld en ik vind hem zelf ook erg goed. Hij heeft een aantal van mijn wedstrijden gefloten en dat deed hij altijd uitstekend. Ook heeft Jol veel ervaring, het is jammer dat die routine verloren gaat. Nieuwe, jonge scheidsrechters hadden veel van hem kunnen leren. Dat gaat nu helaas niet meer. Ik weet niet precies hoe het uiteindelijk is gekomen dat hij is gestopt, maar ik geloof dat het allemaal niet zo netjes is gegaan. Jammer voor een scheidsrechter met zoveel kwaliteit.”

Ad Riem, voorzitter van voetbalvereniging Blauw-Zwart, waar Dick Jol trainer is: „Voor het fluiten is het natuurlijk hartstikke jammer. Maar wij hebben hem hier in Wassenaar als trainer gecontracteerd. Voor ons is het dus eigenlijk wel gunstig aangezien hij als coach nu wel bij alle wedstrijden aanwezig kan zijn.”

Foeke Booy, trainer Sparta: „De werkelijke reden of redenen zullen wij waarschijnlijk nooit te weten komen. Ik vind het erg jammer dat er voor deze oplossing is gekozen. Een persoonlijkheid onder het korps verdwijnt – en met hem een schat aan ervaring. In dat opzicht gaat er ook ervaring verloren voor de komende scheidsrechters. Het voetbal gaat zonder hem gewoon door, we moeten het allemaal niet dramatiseren. Nu krijgt Dick Jol ook meer tijd voor zijn grote hobby: vissen in het buitenland.”

    • Shari Kiljan