Ivan Basso

Als het net even anders was gegaan, had Ivan Basso morgen in de gele leiderstrui zijn eigen land binnen kunnen fietsen, in de bergrit over 183 kilometer van Embrun naar Prato Nevoso. Als een van de weinige Italiaanse wielrenners gaf hij aan de Ronde van Frankrijk de voorkeur boven de Giro in eigen land. ‘De universiteit van het wielrennen’, noemde hij de Tour de France.

Als zo vele jongetjes in Noord-Italië begon Basso (Gallarate, 26 november 1977) te fietsen, op zijn zevende, bij AS San Pietro di Cassano. In alle jeugdcategorieën bleek zijn talent. In 1998 werd hij in Valkenburg wereldkampioen onder 23 jaar. Bij de profs kwam hij in handen van ervaren ploegleiders, Davide Boifava en Giancarlo Ferretti. De laatste stuurde Basso naar de Tour, maar ondanks winst van het jongerenklassement en een toptienklassering was hij ontevreden. ‘Geen winnaar, geen uitstraling’, vond Ferretti.

Bjarne Riis dacht er anders over en haalde Basso naar CSC. In de Tour won hij ritten en kwam hij steeds dichter bij zijn vriend Lance Armstrong. In 2006 vermorzelde hij in de Giro de volledige concurrentie. Sereen glimlachend ging hij in de slotklim op de pedalen staan en liet de rest naar adem happen. De omstreden arts en trainer Michele Ferrari beweerde dat hij bergop zelfs een hoger vermogen leverde dan Armstrong.

Vlak voor de Tour van 2006 werd Ivan Basso geschorst en ontslagen door CSC, omdat hij betrokken zou zijn bij het Spaanse bloeddopingschandaal Operacion Puerto. Hij tekende voor Discovery, de ploeg van eigenaar Armstrong. In april 2007 volgde een gedeeltelijke bekentenis en twee jaar schorsing. Zijn comeback staat gepland voor 2009 bij Liquigas.

Maarten Scholten

    • Maarten Scholten