In de genen

De familie Henze 16/8/2008 Foto Freddy Rikken Fam Henze Leidschendam Jeu de boules Rikken, Freddy

199. Op een camping in de Franse Dordogne sloeg de passie toe. Vader en zoon Henze uit Leidschendam deden er zonder enige kennis der regels mee aan een door de kampleiding georganiseerde activiteit, jeu de boules, oftewel: petanque. Ze werden er één na laatste, ingemaakt door een genadeloos Frans echtpaar van in de tachtig. Thuisgekomen schreven beiden zich per omgaand in bij de lokale Jeu de Boulesvereniging Grand Cru ’82. Om de zomer daarna de Franse camping met een bezoekje te vereren, waar ze warempel de finale bereikten (om hem vervolgens te verliezen). Dody Henze noemde zichzelf geen verenigingsmens maar na enkele door onvervalst beginnergeluk gewonnen partijen maakte ze zichzelf lid in 1992. Ze speelt er samen met haar man. Zoon Dennis bleef wegens studieverplichtingen even weg van de fraaie speelvelden, maar werpt al weer twaalf jaar ononderbroken zijn partijtjes mee. Zijn Russische Julia bekeerde hij tot de voornaamste familiebezigheid, haar afstudeerjaar zorgt dat ze eventjes niet kan meedoen. De familie Henze telt (club)kampioenen: in de klassen tête à tête, doublet, triplette en winterdoublette. De familie bekleedt daarbij functies op nationaal- en clubniveau: secretaris, penningmeester, wedstrijdleider en scheidsrechter. Jeu de boules betekent voor hen concentratie, tactiek, overleg. En door die combinatie wanen zij zich soms in een luidruchtig potje Mensch erger je Nieten.

Dit is aflevering 29 van een serie over familiebanden in de sport.

    • Freddy Rikken