Fransen ontvoerd in een Afghaans stadje

Twee Franse hulpverleners zijn in de nacht van donderdag op vrijdag in Afghanistan ontvoerd. Bedreigd met vuurwapens werden ze meegenomen uit het huis waar ze lagen te slapen, in het stadje Nili in de provincie Day Kundi, in het midden van het land. De ontvoerders hadden eerst de bewakers voor het huis overmeesterd en vastgebonden.

De twee Fransen werken voor de hulporganisatie Action Contre la Faim (ACF – actie tegen de honger). ACF maakte de ontvoering gisteravond bekend en het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde het bericht. Volgens de organisatie zijn de twee, van wie de identiteit niet bekend is gemaakt, nog in leven.

De hulporganisatie is al sinds 1979 actief in Afghanistan, maar heeft nu al haar activiteiten in het land opgeschort. Ze noemt zich een „particuliere, onpartijdige, a-politieke en niet-religieuze organisatie”. In 2007 hebben 130.000 Afghanen geprofiteerd van het werk van ACF, aldus de organisatie zelf, vooral door uitgedeeld zaaigoed.

De provincie Day Kundi ligt ten noorden van de provincie Uruzgan, waarvan het tot 2004 deel uit maakte. Nili is de hoofdstad van Day Kundi. Volgens de gouverneur van de provincie zijn de Fransen ontvoerd door „vijanden van Afghanistan”, een aanduiding waarmee meestal de Talibaan en andere opstandelingen worden aangeduid. Bij het ter perse gaan van deze krant hadden de ontvoerders voor zover bekend nog niet van zich laten horen.

In 2007 werden ook twee Franse hulpverleners ontvoerd, toen van Terre d’Enfance. De Talibaan eiste de terugtrekking van de Franse troepen uit het land. Na enkele weken werden de twee vrijgelaten. De Fransen militairen werden niet teruggetrokken, of er losgeld is betaald is niet bekend.

Frankrijk heeft nu zo’n 1.500 militairen in het land en president Sarkozy heeft toegezegd er voor het eind van het jaar nog 700 extra te zullen sturen. (AFP, AP)