Film Voorkeur

Moonstruck (Norman Jewison, 1987, VS). Lichtvoetige, ouderwets-milde romantische komedie over aardige Italiaanse New Yorkers. Weduwe Cher verruilt saaie verloofde Danny Aiello voor zijn explosieve broer, pizzabakker Nicolas Cage. Drie Oscars, voor scenario, Cher en bijrolactrice Olympia Dukakis. RTL4, 14.05-16.00u.

I.Q. (Fred Schepisi, 1994, VS). De acteurs hebben merkbaar lol in ombekommerde romantische komedie. Eenvoudige automonteur Tim Robbins valt voor reeds verloofde, hyperintelligente blondine Meg Ryan. Walter Matthau speelt de rol van Albert Einstein (!) annex aimabele koppelaar. SBS6, 14.40-16.30u.

’n Beetje verliefd (Martin Koolhoven, 2006, Ned). Opa Ad van Kempen gaat niet naar het bejaardentehuis maar wordt verliefd op Geert de Jong in multicultikomedie die maar niet grappig wil worden. Ned.2, 20.25-21.50u.

S.W.A.T. (Clark Johnson, 2003, VS). Amerikaanse zomerhit uit 2003 over elite-team (Special Weapons And Tactics) samengesteld door oudgediende Samuel L. Jackson. De strekking is duidelijk: mannen die ook als hun dienst er drie keer op zit nog bereid zijn om weer wat schurken uit te schakelen, worden in het Amerika van vandaag node gemist. Dat wordt het beste overgebracht met behulp van veel filmclichés over buddy’s, interraciale verbroedering en verraad. Als overlevende rolmodellen koos S.W.A.T. echter een Ier, een Latina en twee zwarten. RTL5, 20.30-22.40u.

The Dream Team (Howard Zieff, 1989, VS). Klucht. Vier psychiatrische patiënten verdwalen per ongeluk in Manhattan. Aardig spel van Michael Keaton en Peter Boyle. RTL7, 20.30-22.40u.

Playing By Heart (Willard Carroll, 1998, VS). Ensemblefilm over leven en liefde in hedendaags Los Angeles trekt blik acteurs op, maar blijft gewoontjes: Sean Connery, Gena Rowlands, Dennis Quaid, Ellen Burstyn, Angelina Jolie. RTL8, 20.30-22.45u.

Edison (David J. Burke, 2005, VS). Ondanks Kevin Spacey en Morgan Freeman niet meer dan een doorsneefilm over corruptie bij de politie en in de politiek. Debuterend popidool Justin Timberlake is beginnend onderzoeksjournalist. Veronica, 20.30-22.30u.

The Lonely Guy (Arthur Hiller, 1984, VS). Bescheiden vrijgezellenkomedie, gebaseerd op de satirische essaybundel The Lonely Guy’s Book of Life. Met Steve Martin als schuchtere alleenstaande die remedies tegen eenzaamheid zoekt en op sleeptouw wordt genomen door Charles Grodin. BBC1, 0.05-1.30u.

The Wraith (Mike Marvin, 1986, VS). Pulp over illegaal in auto’s racende jongeren, onder wie Charlie Sheen en Nick Cassavetes. BBC2, 1.00-2.30u.

Erik of het klein insectenboek (Gidi van Liempd, 2004, Ned/België). Even vakkundige als brave kinderfilm naar de allegorische novelle van Godfried Bomans. Met echte acteurs in verbluffende kostuums van Rien Bekkers. Voor kinderen van 7 tot 11. Maandag, Ketnet, 13.30-15.