Film Voorkeur

The Red Shoes (Michael Powell & Emeric Pressburger, 1948, Engeland). Smaakvolle, destijds zeer vernieuwende balletklassieker over ambities in de balletwereld, waarin een toespeling valt te herkennen op de vermaarde relatie tussen Nijinsky en Diaghilev. BBC2, 14.30-16.40u.

The Paper (Ron Howard, 1994, VS). The New York Post zou model hebben gestaan voor smakelijke krantenfilm die grinnikend clichés en mythen relativeert van het vaak in een mist van overtrokken heroïek geportretteerde krantenvak. Met Glenn Close als de gearriveerde redactrice die boven haar stand leeft, Michael Keaton als de journalist met meer talent dan goed voor hem is, Robert Duvall als de hoofdredacteur en Spalding Gray als de superieure kwal van een concurrerend dagblad. RTL8, 20.00-22.05u.

Analyze This (Harold Ramis, 1999, VS). Hitkomedie van de regisseur van Groundhog Day is een vaardige en zeer onderhoudende aaneenschakeling van psychiater- en maffiagrappen. Gangsterbaas Robert De Niro schakelt de hulp in van de bekommerde psychoanalyticus Billy Crystal. De lengte van elk consult wordt vastgesteld onder dreiging van een revolver. Veronica, 20.20-22.25u.

Pallieter (Roland Verhavert, 1975, Be/Ne). Vaardige, door Hugo Claus geschreven verfilming van Felix Timmermans’ klassieke roman over door opkomende industrialisatie bedreigde natuur- en levensgenieter. Met Jan Decleir. België 1, 20.40-22.05u.

De zaak Alzheimer (Erik van Looy, 2003, Be/Ne). Politiethriller waarin de kwestie Dutroux doorklinkt. Voornaamste troef is Jan Decleir als aftakelende huurmoordenaar. Ned.3, 21.55-24.00u.

Diabolique (Jeremiah S. Chechik, 1996, VS). Overbodige remake van Franse thriller-klassieker Les diaboliques (Henri-Georges Clouzot, 1954). Labiele kostschoollerares Isabelle Adjani vermoordt, met vriendin Sharon Stone, haar onuitstaanbare echtgenoot, om tot de ontdekking te komen dat de man blijft rondspoken. Subtiel noch geloofwaardig. RTL8, 22.05-0.10u.

Total Recall (Paul Verhoeven, 1990, VS). Tweede Amerikaanse succesfilm van de vrolijk nihilistische regisseur van Basic Instinct: een majestueus gewelddadige, op een uitgewoond Mars gesitueerde action fantasy over de identiteitscrisis van een met geïmplanteerde herinneringen kampende Arnold Schwarzenegger. Ook met Sharon Stone. Veronica, 22.25-0.35u.

My House in Umbria (Richard Loncraine, 2003, Eng/Ita). Vakkundige verfilming van roman van William Trevor. Schrijfster Maggie Smith inviteert enkele slachtoffers van een terroristische bomaanslag om bij te komen in haar huis in Umbrië: een Engelsman, een Duitser en een Amerikaans weesmeisje. Ned.2, 22.45-0.25u.

Camille Claudel - Violence et passion (Bruno Nuytten, 1988, Fra). Biografisch drama over miskende Franse beeldhouwster, leerlinge, model, rivale en bovenal minnares van Auguste Rodin. Losse, zorgvuldig gefilmde fragmenten laten zien hoe haar talent verdampt in waanzin. Isabelle Adjani maakt van Claudel een geëxalteerd meisje, Gérard Depardieu van Rodin een van zichzelf overtuigde opportunist. Canvas, 0.05-3.00u.

Kaos (2) (Paolo & Vittorio Taviani, 1984, Italië). Alom bejubeld vijfluik naar verhalen van Pirandello. Loflied op het majestueuze Siciliaanse landschap en zijn herders en boeren. Kaos gaat onder meer over noodlottige waanzin waarin men zich lijdzaam schikt en over feodale overheersing waartegen men solidair in opstand komt. Wordt in twee delen uitgezonden. Ned.2, 0.25-2.00u.

The Bonfire of the Vanities (Brian De Palma, 1990, VS). In commercieel opzicht geflopte verfilming behield de ironie van Tom Wolfes satire over het New York van de jaren tachtig. Bruce Willis geeft als drankzuchtige journalist commentaar bij de vrije val van beurstycoon Tom Hanks en diens vriendin Melanie Griffith. Net5, 0.25-2.40u.