Film van de dag

Steve McQueen in een klassieke scène uit The Great Escape: zijn bijna gelukte ontsnapping per motor. GESPRENGTE KETTEN The Great Escape USA 1963 John Sturges Action scene: STEVE MCQUEEN and the escape with a motorcycle. BOX ||rights=RM picture alliance / united archiv

The Great Escape. Onverbiddelijke klassieker naar waargebeurd verhaal met enorme sterrencast: geallieerde, voornamelijk Royal Air Force piloten beramen een ontsnappingspoging uit Duits krijgsgevangenenkamp in de nadagen van WO II. Gebaseerd op de memoires van Paul Brickhill, die zelf ten gevolge van claustrofobie niet mee kon doen aan de massale break out uit kamp Stalag Luft III, maar wel betrokken was bij de planning en voorbereiding, die het eerste deel van de film beslaat. In het tweede deel volgen we de Duitse Gestapo die de tientallen ontsnapte krijgsgevangen door heel Europa opjaagt die uit het bezette gebied proberen weg te komen. Natuurlijk werd het verhaal hier en daar omwille van het Hollywoodspektakel wat aangedikt (de beroemde motorscène van hoofdrolspeler Steve McQueen), maar volgens ooggetuigen is de film 90% trouw aan de feiten.(John Sturges, 1963). BBC 2, 18.15-21.00u.Dana Linssen

    • Dana Linssen