Choi leidt op Brits Open, Saxton moet naar huis

De Zuid-Koreaanse golfer KJ Choi gaat na de tweede dag van de British Open in Southport aan de leiding. De Aziaat wist in het slechte weer als enige golfer onder het baangemiddelde te blijven: -1.

De Nederlander Reinier Saxton haalde na twee ronden niet het weekeinde. De 20-jarige amateur, die zijn debuut maakte op een major, had voor twee rondes op Royal Birkdale 157 slagen (+17) nodig. Op de eerste dag, die onder zeer slechte weersomstandigheden werd gespeeld, had hij 80 slagen nodig. Vrijdagmiddag werd al snel duidelijk dat hij niet de ‘cut’ zou halen. Hij maakte vier bogeys op de eerste vier holes, maar maakte vervolgens tot hole 10 enkel pars. Op hole 10 en 12 volgden double bogeys. Met een birdie op hole 17 besloot Saxton zijn eerste major op positie 140. Drie slagen beter dan donderdag.

Opvallend is de positie van de Australiër Greg Norman. The Shark, winnaar van The Open in 1986 en 1993, staat tweede op één slag. De 53-jarige golfer consolideerde zijn hoge positie en heeft nog kans om de oudste winnaar van het British Open te worden.

Norman produceerde een bogey op de zesde hole, na een zeer matige afslag. De Australiër herstelde zich goed met birdies op de zevende en achtste.

Elf jaar geleden werd Norman van de eerste plaats van de wereldranglijst verdrongen door Tiger Woods, de grote afwezige op The Open. De laatste tijd speelde hij weinig, mede door zijn geplande huwelijk met voormalig tenniskampioene Chris Evert.

De beste score van de dag was voor Colombiaan Camilo Villegas. Hij had slechts 65 slagen nodig en staat er nu twee achter op leider Choi. Rocco Mediate en Greaem McDowell, de leiders na de eerste ronde, volgen op drie slagen.