Bizar zeg, waarom meteen die boeien?

Een verkeersregelaar schakelt de politie in als hij agressief wordt bejegend door Roseyn. Ze wordt gearresteerd. Het meisje snapt er niets van. Zo is het echt niet gegaan.

Een moslimmeisje wacht op de bovenste verdieping van de rechtbank in Amsterdam. Hoofddoek, zwart jurkje boven een spijkerbroek, blote voeten in flatjes. Ze lepelt een Monatoetje leeg.

Dit meisje, Roseyn B. heet ze, zou op Koninginnedag 2007 een agent in zijn gezicht geslagen en gestompt hebben, én hem hebben uitgemaakt voor vieze homo en teringlijer. Toen ze werd opgepakt en meegenomen naar het bureau, bleek ze in haar tas een busje pepperspray te hebben. Een verboden wapen. Ze kon meteen een nachtje blijven.

De rechter buigt zich vriendelijk voorover en vraagt Roseyn hoe het zit. Die vraag overrompelt haar. Ze zegt: zo is het niet gegaan, maar ik ga er gewoon in mee als de officier van justitie zegt dat het wél zo gegaan is.

De rechter vraagt waarom. Ik heb gehoord, zegt Roseyn dat je er toch niks tegen kan doen, als dit de aanklacht is. O ja, zegt de rechter, u mag mij anders vertellen hoe het volgens u is gegaan. In één klap verdwijnt het beschermlaagje bitterheid van Roseyn. Ze huilt. Waarom? Gewoon. Ze wil ervan af zijn, van dit gedoe.

Die ochtend moest ze, met een vriend, een pakketje afgeven. Een verkeersregelaar hield hun auto tegen, ze mochten de straat niet in. Nee, ook niet om even iets af te geven. De vriend baalde, zal ook wel gefoeterd hebben. Maar agressief, nee. Ze waren al gekeerd, waren net bezig de auto te parkeren, toen een politieagent naar de auto kwam, de handboeien in de aanslag. De politie was gealarmeerd door de verkeersregelaar.

Ze vond het bizar, zegt Roseyn. Waarom die boeien? De agent greep haar bij de arm. En daar ging het mis. „Ik stel het niet op prijs als een man mij aanraakt.” Ze werd kwaad, dat klopt. Ze rukte zich los, dat klopt ook. Maar vechten, nee. En ze heeft die lelijke woorden ook niet gezegd. Hooguit: sodemieter op.

De politieagent heeft een schadevergoeding ingediend voor materiële schade en immateriële schade, inclusief een letselverklaring en foto’s van zijn verwondingen. Zijn overhemd en broek van zijn uniform waren beschadigd. Op de foto is te zien dat er op zijn achterhoofd krassen en schrammen zitten. Hij wil 150 euro schadevergoeding omdat hij, zo schrijft hij, gewoon is om de paar dagen zijn hoofd en nek te scheren en na de aanvaring met Roseyn voortdurend de korsten openschoor. En dat kwam hem weer te staan op opmerkingen van derden.

Het frappante is, zegt Roseyn, dat er ook van mij foto’s genomen zouden worden. Op het bureau had een arts haar onderzocht en vastgesteld dat het er niet best uitzag. Haar voorhoofd was dik, haar arm blauw. Maar de arts werd weggestuurd zonder een verklaring op te stellen, en de foto’s zijn nooit genomen.

Roseyn heeft al een mbo-opleiding afgemaakt, toerisme. Ze is nu derdejaars accountancy op het hbo. Ze heeft een parttimebaan om haar studie te betalen. Er lijkt weinig reden om haar kant van het verhaal niet ook te geloven. Maar Roseyn is niet het eerste moslimmeisje in de rechtszaal dat nog een smet heeft liggen uit het verleden. Ze was ooit betrokken bij een mishandeling en een straatroof. Ai. Ook geweldsdelicten. Ze ontkent het niet, ze zegt ook dat het heel stom was. Maar toch maakt het haar zaak nu zwak.

De rechter geeft haar het laatste woord om nog iets van de schade te herstellen. Dat lukt aardig. Ze zegt dat ze heel goed begrijpt dat agenten hun werk moeten doen. Dat ze misschien wat minder heftig had moeten reageren toen de agent haar vastpakte. En dat ze inmiddels oud en wijs genoeg is om geen ‘politie-aanraking’ meer te hebben.

De rechter heeft het niet slecht met Roseyn voor, zegt ze. Ze vindt ook dat niet alles even „netjes is afgehandeld”. Maar waar ze rekening mee moet houden, is dat het voorval zich afspeelde op een drukke feestdag, veel mensen zouden de worsteling gezien kunnen hebben. En dat is vernederend voor de politieagent. Slecht voor het gezag ook.

Roseyn krijgt 70 uur werkstraf, tien uur minder dan de officier had geëist. En er gaan wat uren af voor de nacht die ze vast heeft gezeten. De 150 euro schadevergoeding, die zal ze moeten betalen.

    • Rinskje Koelewijn