Bijna honderd kunstenaars vragen werk terug

96 kunstenaars hebben bij het Instituut Collectie Nederland (ICN) aangeklopt om teruggave van hun werk, dat mogelijk op internet zou worden geveild. Zij konden hun werk terugvragen in aanloop naar de veiling van bijna duizend kunstwerken uit de collectie van het ICN, die 13 juli begon. Slechts twee kunstenaars kregen hun werk terug, meldde het ICN gisteren op zijn website. Van 23 kunstenaars heeft het instituut überhaupt geen werk in de collectie en van 71 kunstenaars zijn geen voorwerpen geselecteerd voor de veiling. Op de internetveiling wordt werk verkocht dat niet meer past bij de collecties van musea of het ICN en waar andere instellingen geen belangstelling voor hebben. Zo kunnen de musea hun overvolle depots opruimen. De eerste internetveiling, een jaar geleden, leidde tot nogal wat commotie bij beeldend kunstenaars wier werk op Ebay verscheen. Minister Plasterk (Cultuur) besloot dit jaar tot een regeling voor teruggave.