Barroso: Ik wil graag blijven

BRUSSEL, 19 JULI. - José Manuel Barroso zegt voor het eerst onomwonden dat hij graag voorzitter wil blijven van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Hij geniet van wat hij doet, zegt hij in een vraaggesprek met deze krant. „Ik voel me vereerd en bevoorrecht.”

„Als ik vandaag een beslissing moest nemen over een tweede termijn, dan zou mijn antwoord ‘ja’ zijn”, aldus Barroso. „Gesteld natuurlijk dat ik de steun heb van de lidstaten en van het Europees Parlement. Ik heb dat nog niet eerder gezegd.”

De Portugees Barroso (52), voorzitter sinds 2004, zegt dat het nog te vroeg is voor een definitief besluit over zijn toekomst. „Ik zal in juni of juli [volgend jaar], wanneer de beslissing moet worden genomen, zien of de omstandigheden goed zijn om door te gaan. En of de Europeanen me willen.”

De Italiaanse premier Berlusconi zei deze week een herbenoeming van Barroso te steunen. Vorige week deed de Franse president Sarkozy dat. Staatssecretaris Timmermans (PvdA, Europese Zaken) vindt een discussie over een tweede termijn „volstrekt prematuur”.

Volgens Barroso zijn burgers teleurgesteld in de EU omdat Europese leiders veel tijd besteden aan „verdragen en aan het wijzigen daarvan”. „Plaats jezelf in de positie van een gewone Nederlander of een gewone Portugees. Die ziet dat hij steeds meer moet betalen in de supermarkt. Hij ziet dat de benzine steeds duurder wordt […] En tegelijkertijd ziet hij dat wij veel tijd kwijt zijn aan het bespreken van institutionele zaken. Natúúrlijk is dat moeilijk uit te leggen.”

Zaterdag &cetera: pagina 4

    • Jeroen van der Kris