34.962 lopers over finish Vierdaagse

Volgens de organisatie hebben gisteren 34.962 wandelaars de 92ste Vierdaagse uitgelopen. De laatste dag was, net als vorig jaar, de natste dag. Tijdens de intocht over de Sint Annastraat in Nijmegen kregen de lopers forse buien op hun hoofd. Vorig jaar raakten op de laatste dag veel wandelaars onderkoeld door noodweer. Het jaar dáárvoor werd het evenement tussentijds afgelast nadat twee deelnemers door extreme hitte waren overleden.

Gisteren dreigde, halverwege de binnenkomst van de wandelaars, paniek te ontstaan, toen een tribune met toeschouwers scheef zakte. De politie liet die snel ontruimen, zodat niemand gewond raakte.

Het verkeer in en rond Nijmegen ondervond veel hinder van de intocht. Zowel in de stad als op de snelwegen A50, A15, A73 en A325 stonden lange files. Rijkswaterstaat stelde extra rijstroken open.

Het Nederlandse Rode Kruis gebruikte 15 kilometer leukoplast om blaren mee af te dekken. Ongeveer 6.500 wandelaars brachten tijdens het evenement een bezoek aan een hulppost.

De hulpverleners gebruikten verder 15 liter jodium en 2.000 kilo ijs. Tijdens de Vierdaagse waren driehonderd vrijwilligers van het Rode Kruis actief.

Het aantal inschrijvingen voor de Vierdaagse is sinds de jaren negentig explosief gegroeid. In 2005 heeft het bestuur het maximum aantal deelnemers vastgesteld op 45.000. Als er meer inschrijvingen zijn, moet er worden geloot. Dit jaar schreven zich ruim 44.000 wandelaars in, waarvan er dinsdag 38.432 aan de start verschenen.

De traditionele Vierdaagsefeesten in Nijmegen hebben de afgelopen week 1,3 miljoen bezoekers getrokken. Het bezoekersaantal was door het regenachtige weer lager dan vorig jaar toen er 1,4 miljoen bezoekers op afkwamen. Rockband Normaal verzorgde de afsluiting.