Zes jaar celstraf na dodelijk ongeluk

De rechtbank in Arnhem heeft vanochtend een inwoner van Nijmegen veroordeeld tot zes jaar cel en een rijverbod van tien jaar, omdat begin dit jaar door zijn toedoen twee verkeersdoden vielen in het Gelderse Afferden.

De 31-jarige Vincent van der L. botste onder invloed van alcohol en drugs frontaal op een tegenligger, die over de kop sloeg en door nog een andere auto werd geraakt. Een 51-jarige vrouw en haar 22-jarige dochter overleden door het ongeval. Een 20-jarige dochter belandde zwaargewond in het ziekenhuis, net als de Nijmegenaar zelf.

De officier van justitie had acht jaar cel en tien jaar ontzegging van de rijbevoegdheid geëist wegens het roekeloze rijgedrag van de man. Omdat hij zelf ook door het ongeval gewond raakte, kwam de rechtbank met een lagere straf. Maar een forse vrijheidsstraf blijft volgens de rechtbank gerechtvaardigd, ook als signaal aan andere weggebruikers.

Getuigen zagen de man al tientallen minuten voor het ongeluk bumperkleven, van snelheid wisselen, de lichten van zijn auto aan- en uitzetten, slingeren, bellen en inhalen waar het niet kon. Ook reed hij een spiegel van een tegemoetkomende auto af en konden verscheidene andere weggebruikers nog maar net uitwijken.

Eind vorig jaar was de man al eens betrapt op rijden onder invloed en het gevaar voor herhaling lijkt redelijk groot. Voor de rechtbank is niet duidelijk geworden of de man zich verantwoordelijk voelt of niet. Hij zei tegen de rechters dat hij zich niets meer herinnert. (ANP)