Vracht El Al verlaat Schiphol

De vrachtvliegtuigen van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al verruilen vanaf oktober Schiphol voor het Belgische Luik. Dit heeft een woordvoerder van de luchthaven vandaag bevestigd.

Vorige maand had El Al al aangekondigd de stap te overwegen. El Al verplaatste eerder zijn nachtvluchten van Schiphol naar Luik.

Reden voor het vertrek is de tariefsverhoging die Schiphol heeft doorgevoerd voor oudere vliegtuigen die veel lawaai maken en meer brandstof verbruiken. Een maatschappij moet nu voor een oud toestel 40 procent meer aan landingsrechten betalen dan voor een modern, stil vliegtuig. De vrachtvloot van El Al bestaat uitsluitend uit sterk verouderde Boeing 747-200’s, die dateren uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Het El Al-vrachtvliegtuig dat in 1992 neerstortte in de Bijlmer was ook van dit type.

Schiphol zegt het verlies van de Israëlische klant te betreuren, maar wilde zijn milieubeleid niet aanpassen voor El Al. De luchthaven wil met de hogere tarieven voor oude vliegtuigen maatschappijen aanzetten tot vlootvernieuwing. Luchthaven Luik kent een dergelijk beleid niet.

Schiphol is nu nog het Europese overslagcentrum voor luchtvracht van El Al, met circa tien vluchten per week. Na KLM, Martinair, Singapore Airlines, Emirates en Great Wall Airlines is El Al de zesde vrachtvervoerder op Schiphol.

El Al beschikt wel over moderne passagiersvliegtuigen. De vluchten met deze toestellen vanaf Schiphol gaan gewoon door.