Vier verdachten Madrid vrij

Het Spaanse hooggerechtshof heeft gisteren vier mannen vrijgesproken van betrokkenheid bij de aanslagen in Madrid in 2004. Het hof verwerpt daarmee een eerder vonnis van de rechtbank in Madrid. Die verklaarde in oktober 2007 drie van de vier schuldig aan lidmaatschap van een terreurgroep, de vierde man werd schuldig bevonden aan explosievensmokkel. Het hof hield wel vast aan de vrijspraak van Ahmed Rabei Osman al-Sayed. De Egyptenaar werd ervan beschuldigd een van de breinen achter de aanslagen te zijn. Bij de bomaanslagen op vier forensentreinen kwamen 191 mensen om en vielen 1.841 gewonden. Het was de grootste aanslag van een extremistisch-islamitische groep in Europa na 11 september 2001. In het totaal zijn 21 mensen voor de aanslagen veroordeeld. (BBC, Reuters)