Verschenen

Laat nooit deze brief aan iemand lezen De briefwisseling tussen Hugo Claus en Simon Vinkenoog 1951-1956. De Bezige Bij, 496 blz. € 24,90

Bij Vinkenoogs 80ste verjaardag een uitgave met de correspondentie tussen hem en een andere prominente vertegenwoordiger van de Beweging van Vijftig, Hugo Claus, over relaties, reizen en ontmoetingen. Samengesteld, ingeleid en van commentaar voorzien door Georges Wildemeersch. Bij Passage verscheen Am*Dam Madmaster ( € 19,90), een bloemlezing met verhalen en gedichten van Vinkenoog over Amsterdam.

Romain Gary: Een heel leven voor je (La vie devant soi). Vert. Jenny Tuin, De Arbeiderspers, 222 blz. € 17,95

Roman van de Franse schrijver en filmer Romain Gary (1914-1980) over de vriendschap tussen een Arabische jongetje en een oude joodse prostituee.

Ismail Kadare: Het monster (Përbindësh). Vert. Roel Schuyt, Van Gennep, 192 blz. € 19,90

Roman over het paard van Troje als symbool voor sociale terreur.

Denis Johnson: Een zuil van rook (Tree of Smoke). Vert. Bert Meelker en Maarten Polman, Anthos, 658 blz. € 24,95

Caleidoscopische, vrijwel plotloze roman over de Vietnamoorlog en de menselijke zwakheden.

Gerti Wouters: Elckerlyc is ook een vrouw. Het beeld van de vrouw in de historische briefromans van Hella S. Haasse. Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal-en Letterkunde, 274 blz. € 20,–

Onderzoek naar het vrouwbeeld in Haasse’s werk en een analyse van Mevrouw Bentinck, uit Mevrouw Bentinck of Onverenigbaar van karakter.