Veel uitdroging bij Vierdaagse

Opvallend veel deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse raken tijdens het lopen uitgedroogd of krijgen juist een zoutgebrek. Dat melden Nijmeegse onderzoekers in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van deze week. Vorig jaar had van de onderzochte wandelaars 20 procent afwijkingen in de vochthuishouding. Een stevig aantal liters drinken is niet per se een goed advies, vinden de onderzoekers. Elke wandelaar zou zijn eigen vochtbehoefte moeten testen. Op gewicht blijven of 1 tot 2 procent afvallen tijdens een wandeldag is gezond. Promovendus Thijs Eijsvogels: „Drink als je dorst hebt. Niet voordat je dorst krijgt, zoals vaak gezegd wordt.” Tijdens de derde dag van de Vierdaagse vielen 1157 deelnemers uit. Volgens de organisatie gaan vandaag, de laatste dag, 35.227 lopers van start. (NRC)