Vastgoedfondsen last van resultaten Carrefour

Beleggers hebben weinig vertrouwen in vastgoedfondsen. Al maanden dalen de koersen. Door stijgende rente en sombere supermarkten.

Bank-verzekeraar Fortis was niet het enige fonds dat gisteren op de beurs iets van een herstel toonde. Corio en Unibail-Rodamco, de twee vastgoedfondsen die tot de AEX behoren, stegen gisteren respectievelijk 6,29 en 6,63 procent. Een doekje voor het bloeden.

De laatste maanden daalden deze fondsen harder dan de AEX-graadmeter. Dat beleggers sinds maart geen vertrouwen hebben in vastgoedfondsen is duidelijk. Eén aandeel Corio was op de eerste handelsdag in maart nog 60,20 euro waard. Gisteren was dat 46,99 euro. Unibail-Rodamco daalde in die periode zo’n 20 procent in waarde, van 164,51 begin maart tot 134,07 euro aan het eind van de handelsdag gisteren. Ook Midkapfonds Wereldhave presteerde niet goed. De AEX-graadmeter verloor in dezelfde periode 10 procent, van 436,30 punten naar 392,66 punten gisteren.

De vooruitzichten zijn ook erg onzeker en er zijn weinig positieve aanknopingspunten, zegt Ruud van Maanen, analist bij Rabo Securities. „De vastgoedsector heeft, naast de banken, de grootste schuldfinanciering”, zegt Van Maanen. In 2009 moeten veel van deze schulden worden geherfinancierd. Beleggers zijn hier angstig over aangezien verwacht wordt dat de Europees Centrale Bank de rentestanden zal verhogen om de stijgende inflatie te bestrijden.

„Het bizarre is dat keurige Nederlandse vastgoedbedrijven als Corio, Wereldhave en ook Unibail-Rodamco onterecht worden afgerekend”, zegt Van Maanen. Deze bedrijven hebben een lagere schuldpositie dan buitenlandse vastgoedfondsen waar de schuld kan oplopen tot 50 procent. „Nu wordt daar nauwelijks onderscheid in gemaakt. Ik verwacht dat dit in de toekomst wel zal gebeuren”, stelt de analist.

We moeten inderdaad niet alle bedrijven over één kam scheren, zegt ook Stephan van Weeren, analist bij vermogensbeheerder Petercam. „Beleggers moeten echt naar de portefeuilles van de bedrijven kijken”, zegt hij. De grote beursgenoteerde vastgoedfondsen bezitten vooral winkelcentra en bedrijfspanden. Hoeveel een bedrijf dan verdient aan huurinkomsten is sterk gerelateerd aan de lokale economie.

Zo doet Wereldhave het goed, zegt Van Weeren van Petercam. Die bezit veel panden in Washington DC en stedelijke delen van Texas. „Daar is de markt voor bedrijfspanden nog goed.” Maar fondsen die meer winkelcentra bezitten in regio’s waar het niet goed gaat met de detailhandel worden daarvoor afgerekend.

Zo zijn de tegenvallende resultaten die de Franse supermarktketen Carrefour vorig week presenteerde ongunstig voor Unibail-Rodamco en Corio, die in Frankrijk veel winkels bezitten. „Ook in Spanje en Italië, waar Corio veel heeft, gaat de economie niet goed. Daar moet je nu niet zitten”, zegt Van Maanen.

Aan de opleving van gisteren hechten analisten weinig waarde. Het is vakantietijd en de volumes zijn laag, zeggen ze. Pas als de vastgoedbedrijven in augustus een herstel boeken, kan dit duiden op een terugkeer van vertrouwen.

    • Melle Garschagen