Trichet: economie stagneert

De economie van de eurozone zal waarschijnlijk in het tweede en derde kwartaal stagneren, om daarna weer geleidelijk een bescheiden groei te laten zien. Dat zegt de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean-Claude Trichet, in een vandaag gepubliceerd interview.

De grootste gevaren voor de economische groei vormen volgens de ECB-president de aanhoudende onrust op de financiële markten, de afzwakkende wereldeconomie en de hoge grondstoffen- en olieprijzen. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de economie van de vijftien eurolanden met 0,7 procent.

Trichet benadrukte opnieuw dat de ECB vastberaden is de inflatie in de eurozone omlaag te brengen. De inflatie kwam in juni uit op het recordniveau van 4 procent, terwijl de ECB net onder de 2 procent mikt. In een poging de inflatie te beteugelen, verhoogde de bank begin deze maand de rente naar 4,25 procent, de eerste renteverhoging in meer dan een jaar.

Trichet waarschuwde ook voor de zogenoemde tweederonde-effecten van inflatie. „De ECB kan de olieprijs niet omlaag brengen, maar wel de prijsopdrijvende werking van loonsverhogingen en de duurdere dienstverlening voorkomen.”

Analisten betwijfelen of de groei van de Europese economie dit jaar nog aantrekt. „Volgens onze voorspelling komt er de komende maanden geen oplossing: de groei zakt verder weg en de inflatie groeit”, zegt David Mackie, econoom bij JPMorgan in Londen. (Bloomberg)