Tour verwerkt nieuwe slag, ‘vijand is doping’

Met de dopingaffaire-Ricco beleefde de Tour gisteren weer een zwarte dag. Maar de Tourdirectie zegt de klap juist te beschouwen als hoopvol voor jonge wielrenners.

Riccardo Ricco gisteren aan het begin van de middag, voor de start van de twaalfde etappe, op weg naar het politiebureau. Foto Bas Czerwinski Riccardo Ricco of Italy of the Saunier Duval-Scott cycling team, right, is led away by French gendarmes prior to the start of the 12th stage of the Tour de France cycling race between Lavelanet and Narbonne, southern France, Thursday July 17, 2008. Ricco is the third cyclist who tested positive for the use of EPO in this Tour de France. (AP Photo/Bas Czerwinski) Associated Press

Dirk Vandenberghe

Hij had het ergens gelezen op internet, of anders werd het hem ingefluisterd door een al even naïeve arts of begeleider: Mircera, de merknaam van de derde generatie van het bloeddopingmiddel epo, was nog niet op te sporen. Dus nam Riccardo Ricco, de 24-jarige Italiaanse klimmer met wijlen Marco Pantani als rolmodel, bewust een risico.

Ricco had ‘van nature’ al een hoge hematocrietwaarde, wat kan wijzen op het gebruik van epo. Hij heeft een attest van de dokter als bewijs. Dus elke afwijking van zijn bloedwaarden was natuurlijk, en elke topprestatie ook. Toch?

Niet dus, tenminste, als de B-test ook positief blijkt te zijn. Ricco, de winnaar van twee bergritten, werd betrapt en door gendarmes afgevoerd. Zijn ploeg Saunier Duval trok zich terug uit de Tour, zoals Astana dat een jaar geleden deed nadat Aleksandr Vinokoerov op bloeddoping was betrapt.

Het ging tijdens deze Tour heel lang over het wielrennen, ook al werden de Spanjaarden Manuel Beltran en Moises Dueñas op het gebruik van epo betrapt en door de politie opgepakt. Maar in die gevallen betrof het nog een afgeschreven knecht en een sympathieke nobody, al stond die dan op de twintigste plaats.

Maar als de winnaar van twee bergetappes, de leider in het berg- én jongerenklassement en de nummer negen in het algemeen klassement wordt betrapt op het gebruik van verboden middelen, dan is er geen ontkomen meer aan. Dan krijgen ritwinnaar Mark Cavendish – die gisteren zijn derde sprintzege in deze Tour behaalde – en geletruidrager Cadel Evans de vraag of zij wèl te vertrouwen zijn. Hun voorspelbare antwoord: het is goed dat de zondaars worden gepakt, ook voor ons. Dan wordt op de Franse radio, in eindeloze praatprogramma’s op RTL en Europe 1, opnieuw het definitieve einde van de Tour voorspeld. Met als ondertoon de Franse vox populi: het zijn de Spanjaarden en de Italianen die ‘ons’ wielermonument slopen.

De positieve test van Ricco en het besluit daarna van zijn ploeg de Tour te verlaten, zelfs de spectaculaire arrestatie van de renner en zijn ondervraging door de plaatselijke procureur – alles werd gisteravond door Tourdirecteur Christian Prudhomme en Patrice Clerc, directeur van organisator en Toureigenaar Amaury Sport Organisation (ASO), gepresenteerd als een overwinning van de Franse aanpak van doping.

In zijn strijd met de internationale wielerunie UCI over de macht in de wielersport gaat ASO haar eigen weg. Daar hoort ook de Franse dopingcontrole bij. In de Tour worden de controles gehouden door het Franse antidopingbureau AFLD, en niet door de UCI.

Twee weken geleden werden voor de start van de Tour in Brest alle 180 renners aan een extra bloedcontrole onderworpen. Via de Franse sportkrant L’Equipe, ook eigendom van Tourorganisator ASO, werd vervolgens gelekt dat twaalf renners ‘gezondheidsproblemen’ bleken te hebben en dat vijf renners extra in de gaten zouden worden gehouden.

Maar volgens Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, zijn niet de Franse tests cruciaal bij het opsporen van epo. „De echte vooruitgang zit in het biomedische paspoort, dat het WADA en de UCI van alle renners hebben aangelegd. Op basis daarvan zijn ze bepaalde renners intensiever gaan controleren.”

Ricco ondervond wat dat betekende. In de eerste dagen van de Tour werd hij vijf keer gecontroleerd. Al na de vierde etappe, de tijdrit in en om Cholet, bleek hij positief op epo. Het nieuws werd gisteren voor de start bekend via de website van L’Equipe, al stond er ’s ochtends in de krant al een kritische kanttekening bij het succes van Saunier Duval, in een verhaal over de op epo betrapte Dueñas. Het was het begin van een dopingdag in de Tour. Terwijl de politie in het dorp Mirepoix liet weten dat Ricco zeker tot vandaag in voorlopige hechtenis blijft, liet de openbaar aanklager in Tarbes weten dat in de hotelkamer van Dueñas spuiten, zakken met bloed en in Frankrijk verboden medicijnen waren gevonden.

De Tourdirectie staat achter de harde aanpak van de betrapte renners. „De strijd voor een schone sport is lang en hard, het wielrennen veranderen kost moeite en tijd. Maar wat vandaag is gebeurd, is goed nieuws voor alle schone renners”, zei Prudhomme.

De Fransen waren stomverbaasd over zoveel domheid bij Ricco, maar ook blij. Prudhomme: „Dit bewijst dat de aanpak van AFLD werkt. We zijn de strijd tegen doping aan het winnen.” En volgens Clerc gaat donderdag 17 juli 2008 in als een hoopvolle dag voor jonge renners. Want de Tour stopzetten heeft geen zin, dat zou volgens Prudhomme alleen maar een zege betekenen voor de valsspelers. „Doping is de vijand, niet het wielrennen, niet de Tour.”

    • Dirk Vandenberghe