Televisie Voorkeur

Hoogtepunten van het festival in Palada, Kinross-shire, Schotland met optredens van o.a. REM, Kaiser Chiefs, The Verve and Chemical Brothers, Stereophonics, The Wombats (foto), Amy Winehouse, The Kooks, Pendulum, Kings of Leon, The Fratellis en The Raconteurs, gepresenteerd door Edith Bowman en Jeff Leach. BBC 2, 0.35-2.35u.

actualiteiten

EénVandaag. Dit weekend wordt de Red Bull Air Race in Rotterdam gehouden, een circus met vliegtuigen dat eerder werd opgevoerd in Londen, San Diego, Porto, Detroit en Abu Dhabi. In een reportage wordt meegevlogen met de trainingsvluchten van huidig wereldkampioen en favoriet Mike Mangold. Verder een gesprek met de Nederlandse aerobaticspiloot Frank Versteegh. Ned.1, 18.20-18.35u.

Netwerk. Mieke Sterk vertelt in de Olympische serie In de schaduw van de Spelen, over De Spelen van Mexico in 1968, toen zij een rel veroorzaakte door bij de openingsceremonie te verschijnen met een drastisch ingekort tenue. Ned.2, 20.30-20.55u.

informatief

NieuwsLLink. Zesdelige realityserie over journalistiek in niet-westerse landen. Nederlandse journalisten draaien een week mee op een redactie en zien hoe elders in de wereld wordt omgegaan met ethiek, hoor en wederhoor en met de vaak beperkte persvrijheid. Afl.1 : Liberia. Radio 1 journaal presentatrice Lucella Carasso gaat werken bij het Liberiaanse radiostation Peace FM. Zie ook pagina 16. Ned.2, 21.20-22.00u.

Bloot, zweet en banen. Ned.3, 21.25-22.05u. Derde aflevering van een negendelige reeks waarin zes werkloze mannen worden klaargestoomd tot professionele strippers. Ned.3, 21.25-22.05.

Fearfighters. Derde deel van een achtdelige serie over mensen die van hun fobieën proberen af te komen gaat over hoogtevrees. Ned.3, 22.00-22.45u.

documentaire

Het uur van de wolf: Meatloaf op zoek naar het paradijs. Documentaire waarin rockicoon Meat Loaf voor het eerst een camera toelaat bij de dagelijkse voorbereidingen op zijn concerttour Bat out of Hell III. Na de eerste shows ontstaat controverse over de manier waarop zijn grootste hit Paradise by the dashboardlight wordt vormgegeven in de show. Er moet gezocht worden naar alternatieven voor de sexy scène met een te jonge zangeres in een veel te kort broekje. Ned.2, 23.25-0.30u.

muziek

BBC Proms 2008: First night of the Proms. Rechtstreeks vanuit de Royal Albert Hall in Londen zingt de Finse sopraan Karita Mattila Strauss’ Vier Letzte Lieder; pianist Pierre-Laurent Aimard speelt Beethovens Rondo in B majeur. Daarna Mozarts hoboconcert met Nicholas Daniel en de organist Wayne Marschall die het Festliches Präludium van Strauss speelt. Het concert wordt afgesloten met Le poème de l’extase van Scriabin. Uitvoering het BBC Symphony Orchestra o.l.v. Jiri Belohlàvek en het Royal College of Brass. Presentatie Charles Hazlewood en Suzie Klein. BBC 2, 21.00-23.30u.

Drama

Twin Peaks. Derde deel van een cultserie uit de jaren negentig. In het fictieve Amerikaanse stadje Twin Peaks wordt het lijk van de 17-jarige Laura Palmer gevonden. Agent Dale Cooper onderzoekt de zaak. De serie is bedacht door David Lynch en Mark Frost . Canvas, 23.25-01.00u.

De vloer op. Bekende acteurs improviseren op actuele dilemma’s. Met Pierre Bokma, Saskia Temmink, Stefan de Walle, Margôt Ros, Peter Blok, Lies Visschedijk, Leopold Witte, Jacob Derwig, Eva Van der Gucht, Mohammed Azaay, Hadewych Minis, Gijs Naber, Anne Prakke en Loes Wouterson. Afleveringen: Huwelijkstherapie, Zie je mij echt?, Vandaag vier ik feest en Donorcodicil.Ned.2, 22.55-23.25u.

Stauffenberg. Tv-film over de aanslag op Hitler 20 juli 1944 door Graf von Stauffenberg. ARD, 23.30-01.00u.

amusement

The two Ronnies sketchbook. Ronnie Barker en Ronnie Corbet vertellen anekdotes, gelardeerd met een selectie van oude sketches. BBC 1, 22.30-23.00u.

Comedy connections. Geschiedenisserie over populaire Britse komische tv-series gaat deze keer over Till Death Us Do Part, voor het eerst uitgezonden in juni 1966. De hoofdpersoon, de vuilbekkende, zeer bekrompen Alf Garnett uit Oost-Londen (gespeeld door Warren Mitchell) groeide uit tot een van de grootste komediekarakters en was een inspiratiebron voor de Amerikaanse variant Archie Bunker. BBC 1, 23.35-0.15u.

Sport

Today at The Open. Samenvatting van de Open Kampioenschappen Golf vanaf Royal Birkdale in Southport, Lancashire. BBC 2, 20.15-21.00u.

Tourjournaal. Dagelijks journaal met onder meer een samenvatting van de etappe van die dag, reportages en een nabeschouwing. Ned.3, 20.25-21.15u.

NOS Studio sportzomer. Praatprogramma over de Tour de France met als gasten TVM-directeur Ad Bos en organist en wielerliefhebber Daniël Rouwkema. Ned.1, 23.05-23.55u.

Tour 2008. Praatprogramma over de Tour met actualiteiten en gasten. Presentatie Karl Vannieuwkerke. Eén, 21.40-22.35u.

Sporza: Atletiek. Samenvatting Golden League wedstrijden in Parijs. Canvas, 22.35-23.20u.

Atletiek Golden League Parijs. Samenvatting van de Golden League atletiekwedstrijden in Parijs. Ned.1, 0.10-0.45u.

NOS: Tour de France. Rechtstreeks verslag van de 14de Touretappe van Nîmes naar Digne-les-bains over 194 km. Morgen, Ned.1, 14.10-17.51u.