‘Talibaan, burgers gedood in Herat’

Bij een luchtaanval van de NAVO-stabilisatiemacht ISAF in de West-Afghaanse provincie Herat zijn volgens de NAVO gisteren twee belangrijke Talibaan-leiders gedood. Lokale stamoudsten zeggen dat bij de bombardementen, die werden aangevraagd door Amerikaanse special forces en Afghaanse militairen, ook tientallen onschuldige burgers zijn omgekomen. ISAF verklaarde dat er „geen bewijs is voor burgerslachtoffers of bijkomende schade”.

ISAF noemde de aanval in het district Shindand „succesvol” en meldde dat de „Talibaan-leiders” Haji Dawlat Khan en Haji Nasrullah Khan alsmede „een groot aantal opstandelingen” zijn gedood. Een ISAF-woordvoerder zei dat de militairen na de gevechten ruim een dozijn geboeide mannen aantroffen die onder slechte omstandigheden in een huis waren opgesloten. De stamoudsten meldden dat bij de gevechten, die een nacht en een ochtend hebben geduurd, huizen van onschuldige burgers zijn vernietigd.

Haji Nasrullah Khan is een belangrijke stamleider in de regio. In het district wordt vaker strijd geleverd tussen opstandelingen en Afghaanse en buitenlandse militairen. Het gebied zou gebruikt worden voor smokkel van drugs en wapens, en er zouden banden zijn tussen de stammen en de Talibaan. De Amerikaanse presidentskandidaat Obama noemde Herat afgelopen dinsdag „een rechtsstaat”.

Dinsdag vielen acht burgerdoden bij een door de Amerikanen aangevraagde luchtaanval in het district Bakwa, in buurprovincie Farah. Het Amerikaanse konvooi was onder vuur genomen met machinegeweren vanuit huizen langs de weg. De luchtaanval die volgde doodde acht leden van dezelfde familie, aldus een Amerikaanse verklaring. Afghaanse autoriteiten zeggen dat negen familieleden zijn gedood.

De VS onderzoeken nog twee incidenten in het oosten van het land, waarbij volgens Afghaanse bestuurders zestig burgerdoden zijn gevallen. Sinds begin vorig jaar zijn er zeker 800 burgers omgekomen. (AP, Reuters, BBC)