Selectie Film

Le fils de l’épicier

Als zijn vader een hartaanval krijgt, gaat de jonge Antoine met tegenzin terug naar de Provence, zijn geboorteplek waar hij al tien jaar niet meer is geweest. Zijn vader bestiert een klein winkeltje en brengt zijn waren in een SRV-wagen naar her en der verspreide, uiterst trouwe klanten en Antoine neemt het op zich elke dag de ronde van zijn vader te doen. Eric Guirado’s sympathieke, maar tikje voorspelbare Le fils de l’épicier legt een cultuur vast die snel aan het verdwijnen is. Vooral de portretten van de klanten die dagelijks naar de wagen sloffen – sommigen stevig overhellend en steunend op hun stok – zijn vaak goed getroffen. Regie: Eric Guirado. Met: Nicolas Cazalé, Clotilde Hesme, Daniel Duval, Jeanne Goupil, Liliane Rovère. In 7 bioscopen.

La noche de los girasoles

Opmerkelijk speelfilmdebuut van Jorge Sánchez-Cabezudo. La noche de los girasoles is een intelligente thriller, een knappe combinatie van rauw en doordacht, helder gestructureerd en prima geacteerd. Een dorpje op het ontvolkte Spaanse platteland veert op als er een grot wordt ontdekt. Zullen er eindelijk toeristen komen? Maar in plaats daarvan brengt de vondst voor alle betrokkenen niet anders dan tragedies. Regie: Jorge Sánchez-Cabezudo. Met: Carmelo Gómez, Vicente Romero, Judith Diakhate, Manuel Morón, Celso Bugallo. In 12 bioscopen

Breath

Wie genoten heeft van Bin-Jip, kan zich deze zomer verheugen op Breath van regisseur Kim Ki-duk. Opnieuw krijgen we een raadselachtige liefdesgeschiedenis voorgeschoteld, ditmaal van een langgestrafte gevangene die onverwachts bezoek krijgt van een vrouw. Regie: Kim Ki-duk. Met: Chang Chen, Park Ji-ah, Ha Jung-woo, Kim Ki-duk. In: Rialto, Amsterdam; Haags Filmhuis; Lantaren/Venster, Rotterdam.

Dialogue avec mon jardinier

De Europese topacteurs Daniel Auteuil en Jean-Pierre Darroussin leven zich uit in Dialogue avec mon jardinier. Het resultaat is eerder roerend dan vrolijk. Auteuil speelt een schilder die zich uit het hectische kunstleven en een problematisch huwelijk in Parijs terugtrekt in zijn ouderlijk huis met grote tuin op het platteland. En voor die tuin zoekt hij een tuinman. De man die zijn diensten aanbiedt, blijkt een klasgenoot. Regie: Jean Becker. Met : Daniel Auteuil, Jean-Pierre Darroussin, Alexia Barlier. In 9 bioscopen.

Kung Fu Panda

De animatiestudio DreamWorks is niet zo vernieuwend en creatief als de grote concurrent Pixar, maar vaklui zijn het wel en Kung Fu Panda doet precies wat de film moet doen: onbezorgd vermaak bieden voor kinderen. Panda Po is niet overdreven slim en sterk, maar een ‘gewoon’ dier. Hij droomt van een leven zoals zijn grote helden: vijf flitsende Kung Fu-sterren: een slang, tijgerin, kraanvogel, aap en sprinkhaan. Als er een wedstrijd wordt uitgeschreven om een nieuwe Kung Fu-ster te vinden, valt de keuze op Po, ondanks zijn onhandige afmetingen. Regie: Mark Osborne en John Stevenson. In: 78 bioscopen.

Il y a longtemps que je t’aime

De film begint met het beeld van een vrouw die rookt in een bar op het vliegveld. Ze wordt opgehaald door haar jongere zus Leá. Juliette is na jaren ontslagen uit de gevangenis waar ze zat voor de moord op haar zoontje. Ze moet in het reine zien te komen met het verleden. Regie: Philippe Claudel. Met: Kristin Scott Thomas, Elsa Zylberstein, Frédéric Pierrot. In: 13 bioscopen.