Road Hill House

Na Dickens` The Mystery of Edwin Drood heeft Bas Heijne (Boeken, 04.07.08) een nieuw raadsel toegevoegd aan de historie van de Victoriaanse detective. Immers, de `Road Hill House Case` waarover hij schrijft heeft plaatsgevonden in 1860. Dickens` roman Bleak House is volgens mijn informatie geschreven in 1852-53, de eerste druk is van 1853. Hoe kan de auteur bij het creëren van het personage Sergeant Bucket zich dan hebben laten inspireren door gebeurtenissen die meer dan zeven jaar later zouden plaatsvinden? De detective, `a stoutly-built, steady-looking, sharp-eyed man...` zou dan al veel eerder een grote reputatie gehad moeten hebben, een verwekker van `Great Expectations` op het gebied van de misdaadbestrijding. Hopelijk kan Bas Heijne deze zaak oplossen zonder de hulp van Lewis en Morse!

    • A.G. van Melle