Red Bull in Frankrijk na twaalf jaar te koop

Na twaalf jaar verboden te zijn geweest, is softdrink Red Bull nu vrijelijk te koop in Frankrijk. Maar de autoriteiten in Parijs hebben zich er nog niet bij neergelegd.

Minister van Gezondheid Bachelot riep ouders woensdag in een televisie-interview op tot een „boycot” van het Oostenrijkse energiedrankje. Als voorzorgsmaatregel, onderstreepte ze. Volgens Bachelot brengt het drinken van Red Bull „aanzienlijke gevaren” met zich mee en is het drankje alleen op de markt toegelaten omdat de Franse warenautoriteit de schadelijkheid ervan niet formeel kon bewijzen. Ze zei dat Red Bull „geen enkele energetische waarde heeft” en ze meldde dat er nieuwe onderzoeken gaande zijn, die de regering „met zorg” volgt.

In de rest van de wereld wordt Red Bull al jaren op grote schaal verkocht. Met 3,5 miljard blikjes in 2007 heeft Red Bull een derde plaats veroverd op de wereldmarkt, na Coca-Cola en Pepsi. Het drankje is vooral bij jongeren populair, onder meer in een mix met rode wodka. Red Bull wordt aangeprezen als een energiegevend drankje dat helpt bij een „veeleisende en dynamische levenswijze”.

Onderzoekers hebben er in de loop der jaren op gewezen dat Red Bull met name gevoelens van natuurlijke vermoeidheid onderdrukt. Dit komt vooral door het aminozuur taurine. Het drankje maakt het mogelijk langer actief te blijven in dronkenschap, zonder dat het effect van alcohol vermindert. Ook bevat het drankje veel meer cafeïne dan cola. Het wordt ontraden aan kinderen en zwangere vrouwen.

Sinds dit voorjaar was Red Bull op de Franse markt te koop met een gewijzigde samenstelling: zonder de aminozuren taurine en glucuronolactone, en met minder cafeïne. Nu is het drankje in de originele samenstelling te koop. Minister Bachelot is juist begonnen aan een campagne tegen alcoholgebruik onder jongeren.