Procedure Dichter des Vaderlands gewijzigd

De nieuwe Dichter des Vaderlands zal op 28 januari volgens een geheel nieuwe procedure worden gekozen. Tot nu toe werd de Dichter des Vaderlands, een initiatief uit 2000 van Stichting Poetry International, NRC Handelsblad en de NPS, gekozen via een openbare verkiezingsprocedure op het internet. Maar dit najaar gaat een commissie onder leiding van ex-Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven over tot het selecteren van een aantal mogelijke kandidaten. De commissie, waarin verder Thomas Vaessens (literatuurwetenschapper), Hester Knibbe (dichter), Arjen Fortuin (redacteur NRC Handelsblad) en Bas Kwakman (directeur Poetry International) zitting hebben, stelt een longlist van geschikte dichters op. Vervolgens worden uit deze longlist minimaal drie kandidaten gekozen die voorgesteld worden in een live televisie-uitzending van de NPS op 28 januari 2009. Tijdens de uitzending wordt bekend wie de nieuwe Dichter des Vaderlands wordt. Op welke manier de keuze wordt gemaakt, wordt later besloten.

Driek van Wissen, de huidige Dichter des Vaderlands, is niet blij met de beslissing. „Ik vermoed dat ze hebben gedacht: zo iemand als die Van Wissen, dat willen we niet nog een keer.” Volgens Van Wissen wordt zijn werk door de organisatie ‘te vormvast’ gevonden. „Men is niet echt gecharmeerd van mijn rijmelarij, er wordt vaak gezegd dat het sinterklaasgedichten zijn. Ik denk dat ze op zoek gaan naar een elitairdere dichter.”

Volgens Raymond van den Boogaard, chef kunst bij NRC Handelsblad, wil de organisatie een dichter kiezen die „de Nederlandse poëzie vollediger en meer in zijn literaire vorm gaat vertegenwoordigen.” „Een volstrekt open situatie, waarbij mensen zonder een duidelijk profiel ook meedoen, kunnen we beter voorkomen. Als criterium stellen we dat kandidaten minimaal twee bundels bij een erkende uitgeverij hebben gepubliceerd.”