Politieke crisis in Argentinië

In Argentinië is een politieke crisis uitgebroken nadat de Senaat het voorstel van de regering voor een forse verhoging van de exportbelasting op landbouwproducten had afgewezen. Tot de tegenstemmers behoorde ook vice-president Julio Cobos.

De uitslag, waarover in de Argentijnse Eerste Kamer achttien uur is gedebatteerd, is een forse nederlaag voor president Cristina Fernández de Kirchner.

De invoering van de exportbelasting op onder andere soja, graan en rundvlees is zeer omstreden. Al weken demonstreren boeren tegen de maatregel, die bedoeld was om de hoge winsten voor Argentijnse boeren door de snel stijgende voedselprijzen op de wereldmarkt eerlijker onder de bevolking te verdelen. Een tweede oogmerk was de stijgende voedselprijzen in Argentinië zelf te beteugelen.

Begin juli wist de president met 129 tegen 122 stemmen de wet nog wel door de Tweede Kamer te loodsen, hoewel een aantal van haar partijgenoten tegenstemde. In de Senaat was het verschil tussen het aantal voor- en tegenstanders gisteren nog kleiner. De stemmen staakten bij 36 tegen 36. Daardoor gaf de stem van senaatsvoorzitter en tevens vice-president Cobos de doorslag. Die stemde uiteindelijk tegen.

„Dit is de moeilijkste dag van mijn leven”, zei Cobos ’s nachts om half vijf, aan het einde van het debat. „De president zal het begrijpen.”

Julio Cobos is leider van de Radicale Partij, een oppositiepartij die de regerende peronisten van president Kirchner gedoogsteun geeft. Hij werd vorig jaar running mate van Fernández de Kirchner, de echtgenote van de zittende president. Cristina Kirchner wilde zo laten zien dat ze op brede steun kon rekenen. Zij won de presidentsverkiezingen in december met groot gemak.

Sindsdien heeft president Kirchner, wier populariteit snel is geslonken, zich weinig gelegen laten liggen aan het parlement.

Onduidelijk is wat ze nu gaat doen. Ze heeft gezegd de uitslag van de Senaatsstemming te zullen respecteren. Argentijnse commentatoren zien de uitslag als een indirecte motie van wantrouwen. (AP, Reuters)