Pas op: veiligheid

Een van de gevaarlijkste uitvindingen van de laatste tijd is het begrip veiligheid. Als ik dictator zou willen worden, zou ik al mijn burgers bij voortduring afluisteren, filmen, fotograferen en op alle mogelijke manieren registreren en ik zou zeggen dat wie niets te verbergen heeft, niets hoeft te vrezen. Ik zou zeggen dat ik het deed omwille van hun veiligheid. En hoe vaker ik dat zou zeggen, hoe onveiliger zij zich zouden gaan voelen en hoe meer zij erop zouden aandringen dat ik harde maatregelen zou nemen omwille van hun veiligheid.

In Italië is nu veel ophef en onrust over het besluit van de minister van Binnenlandse Zaken om alle zigeuners vingerafdrukken af te nemen. In de ogen van veel Italianen zijn zigeuners een gevaarlijk soort beesten die bedelen, stelen, verkrachten en moorden. Ze zijn, om hetzelfde netjes uit te drukken, oververtegenwoordigd in de misdaadstatistieken, zoals de Marokkanen bij ons.

In werkelijkheid is het een verstoten en uitgekotst volk dat onder erbarmelijke omstandigheden in de marge van de samenleving probeert te overleven, nog veel erger dan de Marokkanen bij ons. De discriminerende en vernederende wet om hun vingerafdrukken af te nemen roept veel protest op. Premier Berlusconi verdedigt zijn minister door te zeggen dat Italianen recht hebben op hun veiligheid. Kortom, zigeuners zijn geen Italianen, ze hebben nergens recht op, ze maken het land onveilig en dienen te worden behandeld als misdadigers.

De minister van Vingerafdrukken is van de Lega Nord. Gisteren zag ik een manifestatie van zijn partij in Genua. Ze hadden een poster opgehangen van een Italiaan met de tekst: ‘Hij is het slachtoffer van immigratie. Hij woont nu in een reservaat.’ Dezelfde partij die zigeuners registreert, draagt de boodschap uit dat immigratie het grootste gevaar is dat ons bedreigt. Het is een wrange ironie dat een volk dat door blanken is afgeslacht nu dienstbaar is aan propaganda voor de bescherming van het blanke ras tegen allerhande gekleurd gespuis.

De retorica kwam mij akelig bekend voor. Er komt een dag dat Wilders als minister van Binnenlandse Zaken alle Marokkanen vingerafdrukken gaat afnemen.

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer