Olieprijs daalt met 12 procent

De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie daalde gisteren met ruim 5 dollar tot 129,29 dollar per vat. Sinds vorige week zijn de olieprijzen met 12 procent gedaald. Een vat ruwe olie kostte vorige week vrijdag nog 147,27 dollar. Reden voor de prijsdaling is onder meer dat de relatie tussen Iran en de VS lijkt te verbeteren. Ook wordt er verwacht dat de vraag naar olie afneemt. Het is de grootste driedaagse procentuele prijsdaling sinds december 2004 en de grootste driedaagse prijsdaling in dollars sinds het begin van de olietermijnmarkt in 1983. De daling komt als een zegen voor de effectenbeurzen die de laatste maanden hard zijn getroffen door de kredietcrisis. Ondanks de prijsdaling zijn de olieprijzen het afgelopen jaar met 30 procent gestegen. (Reuters) Kredietcrisis: pagina 10 en 11