NRCBOEKEN.NL

Deze rubriek, een verzameling van boekennieuws en rubrieken, werkt samen met Dirk Leymans website papierenman.blogspot.com.

Hunter S. Thompson Foto AP **FILE**Author Hunter S. Thompson at the premiere of the movie based on his book, "Fear and Loathing in Las Vegas," at the May 19, 1998 in New York. A woman who worked as Thompson's assistant for nearly 20 years has filed a lawsuit against his estate and defunct corporation, claiming she is owed more than $100,000 in wages. The lawsuit, filed Friday, June 23, 2006, in Pitkin County District Court in Colorado, claims Thompson did not pay Deborah Fuller for work she did between 1983 and 1996. (AP Photo/Kathy Willens) Associated Press

Summerscale wint Samuel Johnson Prize

The Suspicions of Mr. Whicher, de speurtocht naar de toedracht rond een Victoriaanse moord van de Britse schrijfster Kate Summerscale die Bas Heijne twee weken geleden in Boeken besprak, heeft de Samuel Johnson Prize 2007 gewonnen, de prestigieuze Britse prijs voor non-fictie. Het boek van Summerscale versloeg de favoriet, de scandaleuze biografie van V.S. Naipaul door Patrick French. Andere boeken op de dit jaar buitengewoon sterke shortlist waren onder meer The Whisperers van Orlando Figes over het leven onder Stalin (besproken in Boeken 09.11.07), en de muziekgeschiedenis The Rest is Noise door Alex Ross (Boeken 25.01.08). In haar boek vertelt Summerscale gedetailleerd over de moord op een driejarig kind in een gerespecteerde familie in 1860, die schrijvers als Charles Dickens inspireerde. De jury roemde de gelaagdheid en diepgang van het boek en de bijna lichtvoetige wijze waarop Kate Summerscale haar uitgebreide materiaal presenteert. Volgens Bas Heijne ontpopt Summerscale zich net als haar hoofdpersoon, de Victoriaanse speurder Whicher, als ‘een rasdetective’. De Samuel Johnson Prize bedraagt € 37.500,–. The Suspicions of Mr. Whicher verschijnt in het voorjaar van 2009 in het Nederlands bij uitgeverij De Nieuw Amsterdam.

Huis Edgar Allen Poe wordt gerenoveerd

Het huis in de New Yorkse Bronx waar de Amerikaanse schrijver en dichter Edgar Allan Poe (1809-1849) zijn laatTste jaren doorbracht, ondergaat binnenkort een grondige renovatie. Het pand met vijf smalle kamers is al lang een toeristische attractie, maar bezoekers krijgen er binnenkort nog een beter zicht op Poe’s laatste jaren via een bezoekerscentrum. De renovatie, die 250.000 dollar moet kosten, zou volgend voorjaar beginnen en een jaar in beslag nemen, schrijft The Washington Post. Poe schreef in de cottage onder meer Annabel Lee en The Bells. Het huisje lokt duizenden Poe-fans per jaar. (DL)

Documentaire over Hunter S. Thompson

In de Verenigde Staten is onlangs een geruchtmakende documentaire film over de controversiële en aan drugs verslaafde schrijver-journalist Hunter S. Thompson (1937-2005) in première gegaan. De nieuwe Thompsonfilm is het werk van regisseur Alex Gibney, die eerder een Oscar kreeg voor zijn documentaire Taxi to the Dark Side (2007). Aanvankelijk liep het in kaart brengen van Thompsons leven niet echt soepel. Toen Gibney bij de begrafenis van Thompson opnames maakte, kreeg hij niemand aan de praat. Dat veranderde toen later acteur Johnny Depp zich met de zaken bemoeide en ook Vanity Fair-uitgever Graydon Carter een en ander forceerde: Gibney mocht de Thompson-archieven in en hij sprak voor de camera met onder anderen schrijver Tom Wolfe, oud-president Jimmy Carter, de conservatieve predikant Pat Buchanan, Thompsons twee vrouwen en de zoon van de schrijver. (DL)

NIEUWSLEZENKredietcrisis

Eerder deze week werd bekend dat de Amerikaanse hypotheekbankbank IndyMac in zware problemen verkeert. De Amerikaanse overheid poogt ondertussen de semipublieke banken Freddie Mac en Fannie Mae te redden. In eigen land stapte topman Votron van Fortis op en kelderde het aandeel Fortis onrustbarend. De veenbrand van de kredietcrisis wil maar niet gaan liggen. Zijn banken in hun mondiale concurrentie bezig met een race to the bottom? Het ‘Superkapitalisme’ leidt tot volatility bij banken en financiële instellingen en tot precarité bij hun klanten. De term Superkapitalisme is afkomstig van de econoom Robert Reich. In zijn gelijknamige boek (Contact, 2007, besproken in Boeken, 28.12.07) legt hij compact en helder uit hoe het statische kapitalisme van na de oorlog door deregulering, nieuwe technologie en globalisering in een paar decennia veranderde in de dynamische, volatiele variant waar we nu mee te maken hebben. Als consumenten en aandeelhouders winnen we daarbij, aldus Reich, maar als burger leveren we in. Het zou interessant zijn te weten hoe Reich aankijkt tegen de situatie rond ‘Fannie’ en ‘Freddie’. De ins en outs van overnames en een handige verklarende terminologie bij het financiële overnamenieuws is te vinden in Help, we worden overgenomen! van Jeroen Wester, financieel redacteur van deze krant (Prometheus/NRC Handelsblad, 2007). Wie de overgang naar het superkapitalisme in het Amerikaanse bankwezen van binnenuit wil meemaken, leze de 700 pagina’s van The Last Tycoons, The secret history of Lazard Freres & Co. van William D. Cohan, over deze Amerikaanse zakenbank, (Doubleday, 2007, Besproken in Boeken 01.02.08), tot zakenboek van het jaar 2007 gekozen door de Financial Times. (MS)

TIJDSCHRIFT Zomernummer De Tweede Ronde

Ongenode gasten te over in het zomernummer van De Tweede Ronde. In Hemingway’s korte verhaal A Clean Well Lighted Place drijft een bejaarde cafébezoeker die van geen wijken weet de uitbater tot wanhoop, in Vasili Sjoeksjin’s Ik wil leven krijgt een eenzame pelsjager onverwacht bezoek van een op de vlucht geslagen delinquent en in Kristina Goikoetxea’s De paarse borden blijkt een uit Amerika ingevlogen yogalerares een stuk minder zen dan verwacht. Aanraders zijn de verhalen van L. H. Wiener en Maarten ’t Hart. Van ’t Hart publiceert een zeer lezenswaardig deel van zijn literaire memoires en Wiener beschrijft op beklemmende wijze hoe zijn muze Quirina T. er op een snoepreisje naar Lanzarote vandoor dreigt te gaan met ‘de geile halfbroer van George Clooney’. (SK)

Het zomernummer van ‘De Tweede Ronde’ verscheen bij uitgeverij Mouria en kost 12 euro.

WEEKSITE www.simonvinkenoog.nl

Tachtig wordt hij vandaag, de dichter en schrijver Simon Vinkenoog, maar het heilige vuur in hem is nog lang niet gedoofd. Vanaf zijn eigen ‘webstek’ vuurt hij met vaste regelmaat zijn boodschap van liefde en positiviteit de wereld in. Het eerste wat aan de site opvalt is het fraaie reportagegedeelte, genaamd Kersvers, waarin tekst en veel foto’s verslag uitbrengen van Vinkenoogs reizen door Nederland en daarbuiten. Vinkenoog orakelt overal furieus door, of het nu in Vlissingen is of in het Marokkaanse Fès, terwijl even verderop zijn geliefde Edith rustig een tarotkaartje legt. Zoals hij zelf schrijft: ‘Op pad, Simon Vinkenoog, Wereldburger.’ (SK)

M.m.v. Sebastiaan Kort, Dirk Leyman en Maartje Somers.

Bas Heijnes recensie van The Suspicions of Mr. Whicher van Kate Summerscale en de berichten in uitgebreide vorm staan op nrcboeken.nl

    • Sebastiaan Kort
    • Maartje Somers
    • Dirk Leyman