Nieuwe intelligentie

Franz Nicolay, Bobby Drake, Galen Polivka, Tad Kubler and Craig Finn Foto Stephen Lovekin cd van de week The Hold Steady:Stay Positive **** NEW YORK - MAY 02: (L-R) Musicians Franz Nicolay, Bobby Drake, Galen Polivka, Tad Kubler and Craig Finn of The Hold Steady arrive at the "Breaking The Band" concert at Webster Hall during the 2008 Tribeca Film Festival on May 2, 2008 in New York City. (Photo by Stephen Lovekin/Getty Images for Tribeca Film Festival) Getty Images/AFP

cd pop

The Hold Steady: Stay Positive ****

Popsongs die over andere bands of liedjes gaan: het lijkt een categorie op zichzelf te worden. And the band played Waltzing Mathilda van The Pogues. Daft Punk is playing at my house van LCD Sound System. Let’s make love and listen to Death From Above van CSS. Een interessante nieuwe toevoeging is Constructive summer van The Hold Steady, het openingsnummer van het vierde album Stay Positive van deze band uit Brooklyn. „Me and my friends are like the drums on Lust for life”, zingt zanger Craig Finn met zijn karakteristiek neuzelige, gruizige stem met een verwijzing naar de hit van Iggy Pop. „We pound it out like floor toms / our psalms are sing-along songs.”

Met het voorlaatste album Boys And Girls In America kwam The Hold Steady naar voren als een meer dan gemiddeld belangrijke rockband, die het gevoel voor drama van de jonge Bruce Springsteen kon koppelen aan een opzwepende garagerockstijl met scherpe gitaarriffs en energieke liveoptredens. Waar Springsteen met zijn volwassen mijmeringen een beetje is ingekakt, geeft The Hold Steady haar muziek een urgentie die het uitgangspunt ontstijgt dat oprichters van de band Tad Kubler en Craig Finn hanteren. Ze wilden namelijk net zo goed worden als The Band in The Last Waltz.

The Hold Steady is in bepaalde opzichten béter dan The Band, omdat ze muziek maken die de hele rockhistorie in zich heeft opgezogen en die toch onmiskenbaar van nu is. Ze dragen hun inspanningen op aan Joe Strummer van The Clash, die ze heilig verklaren om de levenslessen die hij via zijn muziek overbracht. Titelnummer Stay Positive met zijn strijdbare ‘wohoho’-zangkoor lijkt een titel uit een Amerikaans zelfhulpboek, maar achter de teksten van Finn schuilt een wrange visie op de Amerikaanse cultuur, het straatleven en de ruwe normen en waarden die daar heersen. Met songs als Sequestered in Memphis en een duel tussen piano en gitaren in Both crosses voegt The Hold Steady een nieuw soort intelligentie toe aan een muziekscene die een impuls wel kon gebruiken, nu andere spannende bands als Yeasayer en Vampire Weekend zich lijken af te zetten tegen het ouderwetse rockgevoel dat hier nog uit alle groeven opstijgt. Naast Iggy Pop met z’n citaat wordt ook Led Zeppelin geëerd met een hele rits songtitels in Joke about Jamaica, een verwijzing naar de flauwe woordgrap die Led Zep ooit maakte met het nummer D’yer make her (spreek het snel uit en je krijgt: “Ja-mai-ca”). De tijd is rijp dat andere artiesten liedjes over The Hold Steady gaan maken: „Ik wil net zo goed worden als zij!”

    • Jan Vollaard