NAVO kiest voor open formaat

Rotterdam, 19 juli. De NAVO stapt over op het Open Document Formaat (ODF). De organisatie wordt zo minder afhankelijk van kantoorsoftware van Microsoft. ODF is een open standaard voor het bewaren en uitwisselen van tekstbestanden, spreadsheets en presentaties. Het is een zogeheten open standaard, wat betekent dat het formaat niet afhankelijk is van één producent. Volgens deskundigen zijn open standaarden belangrijk voor het behoud van oudere documenten. Met ODF zijn ook oudere documenten te openen en te bewerken. Onlangs is ODF door het standaardeninstituut ISO erkend als internationale standaard. Dit tot teleurstelling van Microsoft. De softwarereus heeft geprobeerd om zijn eigen formaat Office Open XML (OOXML) erkend te krijgen door ISO. Inmiddels heeft Microsoft aangekondigd ODF op te nemen in het veelgebruikte kantoorpakket Microsoft Office.

    • Marie-José Klaver