Minuten gescheld

Happy zou in Nederland naar school gaan. In plaats daarvan werd ze gedwongen achter het raam te werken.

Verdachte Frances (32) stond gisteren voor de rechter.

De twee maanden oude baby van de verdachte, de Nigeriaanse Frances (32), slaapt buiten de rechtszaal in de maxicosi. Vorige week werd de zitting geschorst omdat Frances weigerde het huis van bewaring te verlaten zonder het meisje. Nu past de vader op het kind. Frances zit in een grijs joggingpak naast haar tolk.

Haar wordt verweten dat ze minder zorgzaam was voor een ander kind, het meisje Happy. Ze zou Happy, door Frances ook Joy genoemd, onder valse voorwendselen uit Nigeria hebben laten komen. Happy – naar eigen zeggen destijds 15 jaar – was beloofd dat ze in Nederland naar school kon gaan. Frances zou haar echter gedwongen hebben in Duitsland als prostituee te werken.

De politie kwam Frances op het spoor tijdens het uitgebreide onderzoek naar de verdwijning van tientallen minderjarige Nigeriaanse meisjes uit opvangcentra. De meisjes werden in Nigeria geronseld om ze in Europa in de seksindustrie te laten werken. In Nederland vroegen de meisjes asiel aan of ze zeiden dat ze slachtoffer waren van mensenhandel. Deze ama’s (alleenstaande minderjarige asielzoekers) werden vervolgens door mensenhandelaren uit de asielzoekerscentra gehaald. Leden van deze bende werden op 24 oktober vorig jaar aangehouden. Waarschijnlijk staan ze deze herfst voor de rechter. Frances is volgens Justitie ook een mensenhandelaar, maar geen lid van de bende.

Ze bemoeit zich alleen met Happy. Ze spoort haar in april en mei vorig jaar aan om uit het opvangcentrum te ontsnappen, zo blijkt uit opnamen die de politie van telefoongesprekken maakte. Happy zit op dat moment in een opvangcentrum in Zeegse, vlakbij Assen. Zij en de andere meisjes worden streng beveiligd om te voorkomen dat ze in de prostitutie belanden. De deur is op slot, overal hangen camera’s en telefoongesprekken worden door de politie afgeluisterd. De meisjes gaan met de taxi van en naar school.

Het lukt Happy toch te ontsnappen. Anderhalve maand later doet de politie een inval in de woning in Amsterdam Zuidoost waar Frances samen met haar vriend een kamer huurt. Er wonen ook allerlei andere Nigerianen. De politie treft Frances aan, maar Happy niet. Uit telefoontaps blijkt dat het meisje in Duitsland als prostituee moet werken. In het dossier staat dat Frances Happy op 5 juli 2007 op de trein zet in Venlo. In haar agenda schrijft Frances: J. started 5/7. Om half zeven ’s avonds komt Happy aan in Duitsland. Om half elf ’s avonds staat ze achter het raam.

Dat loopt niet goed, tot grote frustratie van Frances. In een zeven minuten durend telefoongesprek scheldt ze Happy de huid vol. De rechter laat de opname integraal horen: minutenlang gescheld, in het Edo, de taal die gesproken wordt in de deelstaat Edo. De tolk vat het gesprek samen. Happy zegt dat ze bang is. Ze heeft geen geld om het raam te betalen. Ze doet haar best klanten te krijgen, maar dat lukt slecht. Frances zegt dat Happy hard moet werken en verder niet moet zeuren. Als ze naar Nederland terugkomt, slaat ze haar helemaal kapot.

Happy heeft verklaard dat Frances de vrouw is die haar tijdens het telefoongesprek uitscheldt. U dus, zegt de rechter. Frances schudt haar hoofd. Ze kent Happy nauwelijks, zegt ze. „Happy liegt. Zo hoopt ze een verblijfsvergunning te krijgen.”

De officier van justitie eiste gisteren drie jaar cel. De advocaat van Frances, Gerald Roethof, vroeg vrijspraak. Volgens hem heeft de politie Happy verleid een belastende verklaring af te leggen. De advocaat zegt dat niet kan worden bewezen dat Frances de afgeluisterde telefoongesprekken heeft gevoerd.

De rechtbank doet op 31 juli uitspraak.

    • Sheila Kamerman
    • Dick Wittenberg