Met hulp van Sjeng Schalken en zijn oud-coach naar de top100

Huta Galung verliest in de tweede ronde van de Dutch Open van Oscar Hernandez.

Antwoorden op spel van de Spanjaard ontbreken nog.

Jesse Huta Galung heeft de hulp van Sjeng Schalken en diens voormalige coach Willem-Jan van Hulst ingeroepen om de stap in de richting van de tophonderd te kunnen maken. De 22-jarige tennisser bleek gisteren in de tweede ronde van de Dutch Open in Amersfoort nog ver verwijderd van het vereiste niveau. Onder het toeziend oog van Van Hulst en slechts een paar honderd toeschouwers verloor de huidige nummer 146 van de wereld kansloos in twee sets van de Spanjaard Oscar Hernandez: 6-3 en 6-2. Na de partij kon Huta Galung slechts tot de conclusie komen dat hij geen antwoord had weten te vinden op het solide gravelspel van zijn tegenstander.

Op de juiste momenten zelf de antwoorden vinden, daar draait het volgens Van Hulst bij de opleiding van een tennisprof om. De aan het CIOS opgeleide coach ziet het als een uitdaging om Huta Galung en Matwé Middelkoop de komende tijd verder te brengen. Van Hulst kwam zelf vooral lichamelijk tekort voor een carrière als tennisprof, maar wist zich onder de vleugels van zijn vader Henk van Hulst te ontwikkelen tot een allround coach. Zo werkte hij bij de tennisschool in Valkenswaard, die hij in oktober over gaat nemen, met alle categorieën tennissers. Van jeugdspelers tot en met nationale toppers als Paul Haarhuis en Sjeng Schalken.

Als coach van Schalken maakte Van Hulst in 2002 van nabij mee hoe de Nederlandse tennisser de halve finale van de US Open haalde. Na een jarenlang proces viel bij Schalken destijds in New York bijna alles op de goede plaats. Van Hulst fungeerde vooral als klankbord van de voormalige nummer elf van de wereld. „Schalken was iemand die zelf aangaf wanneer hij hulp nodig had”, stelt Van Hulst in de playerslounge van de Dutch Open. „Op een gegeven moment heeft hij zelf leren inzien welke keuzes hij moest maken. Bij mij ging Schalken dan bepaalde dingen toetsen. Huta Galung moet die stappen nog maken. Daarbij ga ik proberen hem handvatten aan te reiken.”

De samenwerking tussen Van Hulst en Huta Galung begon een paar weken geleden. Het is de bedoeling dat ze dit jaar zo’n twaalf weken met elkaar de wereld over trekken in de zoektocht naar punten voor de wereldranglijst. Afgelopen zondag kon het duo met de winst bij het challengertoernooi van Scheveningen al een eerste succesje vieren. En op de Dutch Open in Amersfoort won Huta Galung voor het eerst in zijn loopbaan een partij op ATP-niveau. Die zege had hij echter wel te danken aan een opgave van zijn Spaanse tegenstander Santiago Ventura.

Van Hulst is ervan overtuigd dat de nieuwe generatie Nederlandse tennissers zonder goede begeleiding bijna kansloos is in „de tennisjungle”. Hij juicht het dan ook toe dat een talent als Thiemo de Bakker wordt bijgestaan door oud-profs als Raemon Sluiter en John van Lottum. Van Hulst: „Je moet niet vergeten dat tennissers vaak partijen verliezen en tegen teleurstellingen aanlopen. Dan kunnen ze verzuipen in dit wereldje. De coach is ervoor om een speler weer fris te maken.”

Huta Galung moet de tiende tennisser worden die met begeleiding van de tennisfamilie Van Hulst de tophonderd van het mondiale proftennis gaat halen. „Ik denk zeker dat Huta Galung die potentie heeft”, zegt Van Hulst over de speler die een deel van zijn tennisopleiding genoot in Barcelona. De coach krijgt bij begeleiding van Huta Galung de hulp van Schalken. In de aanloop naar de US Open gaan Huta Galung en Schalken een week met elkaar trainen op de hardcourtbaan in de tuin van de Limburgse oud-prof.

Van Hulst heeft de laatste paar geconstateerd dat Schalken toch weer geïnteresseerd is geraakt in tennis. „Sjeng had kunnen beslissen dat hij nooit meer een bal zou slaan, maar ik acht het ook niet uitgesloten dat hij ooit als coach aan de slag gaat. Marco van Basten is er eerst ook een tijd uit geweest voordat hij in de voetbalwereld terugkeerde. Sjeng is wel iemand die er dan volledig voor gaat.”

De komende tijd hopen Van Hulst en Schalken bij te dragen aan de ontwikkeling van Huta Galung. Na de verloren partij tegen Hernandez weet de Nederlander dat er nog een lange weg te gaan is. „Deze nederlaag is zwaar klote”, is de eerste reactie van de laatste Nederlander op de Dutch Open. „Maar ik ben heel blij met mijn nieuwe coach. Wat mij betreft is het plaatje nu compleet. Het gaat nu om de ontwikkeling van mijn spel. Dan komen de resultaten vanzelf.”

    • Koen Greven