Merrill Lynch en Citigroup boeken verliezen

Nieuwe verliezen en afschrijvingen bij de Amerikaanse zakenbanken Merrill Lynch en Citigroup maken een eind aan een kortstondige opleving van de aandelenbeurzen.

Citigroup, dat vanmiddag haar resultaten over het tweede kwartaal bekendmaakte, boekte een verlies van 2,5 miljard dollar (1,6 miljard euro). In dezelfde periode vorig jaar was de winst 6,2 miljard dollar. Het verlies wordt voornamelijk veroorzaakt door een nieuwe afschrijving van 7,2 miljard dollar op beleggingen als gevolg van de kredietcrisis. Citigroup heeft tot nu toe al 38 miljard dollar afgeschreven. De resultaten waren beter dan analisten hadden verwacht.

Merrill Lynch maakte gisteravond nabeurs bekend het tweede kwartaal met forse verliezen te hebben afgesloten en nieuwe miljardenafschrijvingen op hypotheekobligaties te moeten doen. Het is het vierde kwartaalverlies op rij voor Merrill Lynch.

De bank boekte in het tweede kwartaal een verlies van 4,9 miljard dollar (3,1 miljard euro), tegenover een winst van 2 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar.

Merrill Lynch heeft sinds het uitbreken van de kredietcrisis al voor meer dan 30 miljard dollar afgeschreven op risicovolle beleggingen. Gisteren maakte de bank bekend opnieuw 8 miljard dollar aan beleggingen te hebben verkocht om de kapitaalspositie niet in gevaar te brengen. Merrill Lynch is samen met Citigroup en Bear Stearns een van de banken die het hardst geraakt zijn door de kredietcrisis.

Merrill Lynch maakte gisteren tevens bekend zijn 20-procents belang in pers- en databureau Bloomberg te hebben verkocht. Het belang bracht ruim 4,4 miljard dollar op, bedoeld om de verliezen te dempen.

Het aandeel Merrill Lynch daalde in de handel nabeurs met bijna 7 procent, nadat het gedurende de handelsdag met 9 procent was gestegen.

Citigroup steeg gisteren nog met 1,5 procent, vandaag was er nog geen notering bekend.