Matige resultaten Microsoft, Google

Microsoft en Google krijgen last van de verslechterende economie. De twee Amerikaanse technologiebedrijven, die gisteren financiële cijfers presenteerden, hebben te maken met een krimpende advertentiemarkt. Met name activiteiten buiten de VS houden voor Google de resultaten overeind. Microsoft steunt nog steeds op de verkoop van Windows en Office.

Hoewel zowel Google als Microsoft de omzet en de winst zag groeien, reageerden analisten gisteren teleurgesteld op de resultaten van beide bedrijven.

Google presenteerde cijfers over het tweede kwartaal. Het zoekbedrijf boekte een kwartaalwinst van 1,25 miljard dollar (788 miljoen euro), 35 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet in het tweede kwartaal steeg met 39 procent naar 5,37 miljard dollar (3,38 miljard euro). Meer dan de helft van Google’s omzet komt van buiten de Verenigde Staten.

Het zoekbedrijf verdient zijn geld voornamelijk met advertenties en krijgt in het algemeen pas betaald als internetgebruikers klikken op een (tekst)advertentie van Google. Het aantal ‘betaalde kliks’ daalde in het tweede kwartaal van dit jaar. Dat was voor het eerst in de geschiedenis van Google. Analisten zien daarin een teken dat het bedrijf last krijgt van een dalende advertentiemarkt. Ook nam Google minder nieuwe mensen in dienst dan voorheen.

Microsoft maakte gisteren de cijfers bekend voor het gebroken boekjaar 2007-2008. De jaarwinst groeide met 26 procent naar 17,7 miljard dollar (11,2 miljard euro), de omzet was 60,4 miljard dollar (38 miljard euro). De groei kwam voornamelijk van de verkoop van besturingssysteem Windows (16 procent meer omzet in het vierde kwartaal) en kantoorapplicaties Office (plus 12 procent in dezelfde periode). Microsoft maakte voor het eerst winst op spelcomputer Xbox. Op internet verliest Microsoft nog altijd veel geld; in het vierde kwartaal was dat 488 miljoen dollar (307 miljoen euro). Dat is meer dan twee keer zoveel als in dezelfde periode een jaar eerder. Ook Microsofts inkomsten op het web moeten vooral komen uit advertenties.